Antonio Banderas arreteeriti riigivaenulikus näidendis kaasalöömise eest

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Banderas
Antonio Banderas Foto: Jorge Guerrero/AFP/Scanpix

Hispaania näitleja Antonio Banderas, kes on tuntud filmidest «Zorro» ja «Saabastega kass» otsustas filmide tegemise vahele teha ka natuke teletööd ning mängib National Geographici uues projektis Pablo Picassot.

Antonio Banderas kasvas üles samas linnas, mis maailmaskuulus maaler, ja mängib teda nüüd ka teleekraanil.

Antonio Banderas (1960) ja Pablo Picasso (1881) on mõlemad sündinud Lõuna-Hispaanias, linnas nimega Malaga, kus elab umbes pool miljonit elanikku. Picasso oli enda karjääri tipus, kui ta elas Hispaania diktaatori Franco režiimi all ning tema kuulsus ja tuntus just olidki need, mis teda suurematest repressioonidest päästsid.

Kui Antoni Banderas käis neljapäeval Stephen Colberti tuntud jutusaates näitleja just Picasso mängimisest rääkiski. Intervjuu vahepalaks näidati klippi, kus Picasso, kes oli selleks hetkeks juba Prantsusmaale elama läinud, pidi pärast seda, kui natsid olid Pariisi vallutanud, ühe SS ohvitseri taga võitlema. See ohvitser oli tulnud Picassot arreteerima, aga kunstnik, kes teadis, et ohvitseri ülemus Müller on tema suur austaja, sai enda tuntusele ja kuulsusele rõhudes säästetud.

Banderase enda kogemused kuulsale maalerile olid üsna sarnased. Näitleja rääkis loo 1976. aastast, mil Franco režiim veel tervet Hispaaniat valitses. Tol ajal (Banderas oli siis 16) ei tohitud teha mitte midagi sellist, mida saaks tõlgendada kui riigivaenulikku käitumist. Aga Banderas ja tema näitlejatest sõbrad seda just tegid. Nad tegid etenduse, kus nad mängisid valgeks võõbatud nägudega miime. Poole etenduse pealt aga oli keegi neile politsei kutsunud ning kui näidend läks vaheajale, siis arreteeriti terve trupp.

Banderast ja tema sõpru kaua kinni ei peetud, sest näitleja isa oli politseis kõrgel ametikohal ning tutvuseid kasutades sai ta noored näitlejad vabaks. Banderas nimetas intervjuu ajal selliseid juhtumeid tavaliseks.

National Geographic teleprojekt «Geenius» teine hooaeg jälgib Pablo Picasso tegemisi ning esilinastub 24. aprillil. Esimesel hooajal oli peategelaseks Albert Einstein ja kolmandal Frankensteini koletise looja Mary Shelley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles