Jaapan esitas Lõuna-Koreale vaidlusaluseid saari kujutava magustoidu kohta kaebuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magustoit, millel on kujutatud kahte Koread, kuid ka Lõuna-Korea ja Jaapani vaidlusaluseid saari (paremal)
Magustoit, millel on kujutatud kahte Koread, kuid ka Lõuna-Korea ja Jaapani vaidlusaluseid saari (paremal) Foto: Rahmat Gul / AP/Scanpix

Jaapan esitas Lõuna-Koreale kaebuse mangomagustoidu kohta, mida Lõuna-Korea kavatseb pakkuda kahe Korea piirilinnas Panmunjomis 27. aprillil Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile. Kaebuse põhjuseks on asjaolu, et on kujutatud vaidlusaluseid saari.

Magustoit kannab nime «Rahva kevad», mangovahul on valgest martsipanist alus, millel on sinisest martsipanist Korea poolsaar, kaasa arvatud kaks saart, mida nii Lõuna-Korea kui Jaapan peavad endale kuuluvaks, teatab independent.co.uk.

Vaidlusalused saared, mis Jaapani kaartidel on Takeshima ja Lõuna-Korea kaartidel Dokdo
Vaidlusalused saared, mis Jaapani kaartidel on Takeshima ja Lõuna-Korea kaartidel Dokdo Foto: YONHAP / AFP/Scanpix

«On väga kahju, et see dessert Jaapani ja Lõuna-Korea suhteid rikub. Palusime lõunakorealastel seda magustoitu Põhja-Korea liidrile mitte anda,» teatas Jaapani välisministeeriumi pressiesindaja.

Magustoit, millel on kujutatud kahte Koread, kuid ka Lõuna-Korea ja Jaapani vaidlusaluseid saari (paremal)
Magustoit, millel on kujutatud kahte Koread, kuid ka Lõuna-Korea ja Jaapani vaidlusaluseid saari (paremal) Foto: Rahmat Gul / AP/Scanpix

Jaapani ja Lõuna-Korea vahelise vaidluse põhjuseks on kaks kivist väikesaart, mis Jaapani kaartidel kannab nime Takeshima (Bambusesaar) ja Lõuna-Korea kaartidel Dokdo (Üksik saar). Jaapani silmis on need saared Jaapani meres, Lõuna-Korea arvates aga Idameres.

Vaidlusalused saared, mis Jaapani kaartidel on Takeshima ja Lõuna-Korea kaartidel Dokdo
Vaidlusalused saared, mis Jaapani kaartidel on Takeshima ja Lõuna-Korea kaartidel Dokdo Foto: Yonhap / Reuters/Scanpix

Neil kahel kivisel väikesaarel elavad peamiselt merelinnud ja –loomad, kuid Lõuna-Korea on sinna saatnud ka mõned vabatahtlikud koos peredega elama.

Esimene neile saartele kolinud inimene oli lõunakorealane Choi Jong-duk, kes läks sinna juba 1965. aastal. Talle järgnes veel inimesi.

Lõuna-Koreal on saari tutvustav lehekülg, mille kohaselt elab saartel kaks tsiviilelanikku, kaks võimuesindajat, kuus majakavahti ja 40-liikmeline rannavalvemeeskond. Lõuna-Korea on saarele rajanud mitmeid hooneid, seal on ka mobiil- ja internetiühendus.

Nii Lõuna-Korea kui Jaapani võimude teatel on neil ajalooliselt neile saartele õigus, samas olid need saared sajandeid eikellegimaa.

Jaapani ja Lõuna-Korea suhted on pingelised juhtumite tõttu, mis leidsid aset 20. sajandi esimeses pooles ja Teise maailmasõja ajal.

Jaapan protestis selle vastu, et Lõuna-Korea püstitas mälestussambad korealannadele, keda jaapanlased sundisid Korea poolsaare okupeerides jaapani sõduritele prostituutideks.

27. aprillil kohtub Lõuna-Korea juht Moon Jae-in Panmunjomis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, et rääkida Pyongyangi tuumaprogrammist.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in
Lõuna-Korea president Moon Jae-in Foto: Rahmat Gul / AP/Scanpix
Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Lõuna-Korea presidendi Mooni ja jaapani peaministri Shinzo Abe arvates peavad lõunakorealased ja jaapanlased koostööd tegema, kuna Põhja-Korea ja selle riigi tuumaprogramm on piirkonnas suur oht.

Koreade piirilinnas Panmunjomis peaks mais või juunis leidma aset ka Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumine.

Kahte Koread ühtsena näitavad plakatid Panmunjomis
Kahte Koread ühtsena näitavad plakatid Panmunjomis Foto: JUNG YEON-JE / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles