Video: 25 kõige kuulsamat ufojuhtumit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ufode muuseum New Mexicos Roswellis
Ufode muuseum New Mexicos Roswellis Foto: NurPhoto / Alex Milan Tracy/NurPhoto/Sipa U/Scanpix

Täna, 26. aprillil tähistatakse ingliskeelsetes maades ufopäeva, kuid rahvusvaheline ufopäev on koguni kahel päeval, 24. juunil ja 2. juulil.

24. juuni ufopäevaga tähistatakse juhtumit, milles USA ärimees Kenneth Arnold nägi 24. juunil 1947 tundmatut lendavat objekti ja see oli USA meedias esimene laialt kajastatud ufojuhtum.

2. juuli ufopäevaga tähistatakse 1947. aasta kurikuulsat Roswelli ufointsidenti.

Youtube’is on video, millel on ära toodud 25 maailma kõige kuulsamat ufojuhtumit:

Roswelli intsident 2. juuli 1947 – tegemist on maailma kõige kuulsama ufojuhtumiga. See on nüüdseks USA õhujõudude poolt ümber lükatud, et tegemist ei olnud ufo, vaid õhujõudude seireõhupalliga, mis New Mexicos Roswelli lähedal alla kukkus.

Roswelli juhtumi kajastamine ajakirjanduses
Roswelli juhtumi kajastamine ajakirjanduses Foto: wikipedia.org

Ufoentusiastid on seni veendunud, et USA õhujõud leidsid allakukkunud tundmatu lendava aluse, mida seni peidetakse avalikkuse eest ning selles oli ka  1 -  3 hukkunud tulnukat, keda salalaboris uuriti.

Roswelli õhujõudude baasi teavitusohvitser Walter Haut oli üks esimesi, kes kasutas ametlikes dokumentides alla kukkunud objekti kohta «lendav taldrik» (inglise keeles flying disc).

Foto 1950. aastatest, millel on väidetavalt ufo
Foto 1950. aastatest, millel on väidetavalt ufo Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Kenneth Arnoldi juhtum 24. juuni 1947 -  ameeriklasest ärimees Kenneth Arnold teatas meediale, et ta nägi mitut lendavat taldrikut Washingtoni osariigis Rainieri mäe juures. See oli esimene ufojuhtum, mida USA meedia kajastas ulatuslikult ja mis jäädvustas Arnoldi ufoajalukku.

Tundmatud lendavad objektid, mida nägi väidetavalt ärimees Kenneth Arnold
Tundmatud lendavad objektid, mida nägi väidetavalt ärimees Kenneth Arnold Foto: wikipedia.org

Ufod Washingtonis 1952 – nimetatud aastal teatasid mitmed USA pealinna Washingtoni elanikud politseile ja meediale, et nad nägid taevas  kummalisi objekte liikumas. Tekkis väike paanika, et meie maailmaruumi teistest paikadest pärit kurjad olendid on jõudnud Maale. USA õhujõud lükkasid teate ümber, et kummaliste objektide taga on järsud temperatuurimuutused, mis mõjutasid radarisignaale.

Foto 1950. - 1960. aastatest, millel on väidetavalt ufo
Foto 1950. - 1960. aastatest, millel on väidetavalt ufo Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Hillide röövimine New Hampshire’is 1961 – tegemist on esimese teatega tulnukate poolt väidetavalt toime pandud inimröövi kohta. Barney ja Betty Hill, kes elasid Portsmouthis, teatasid meediale, et nad rööviti tulnukate poolt. Paari sõnul viidi neid kummalisse kosmoselaeva, kus nendega tehti mitmeid katseid. Nad kirjeldasid nii seda laeva, tulnukaid, kuid ka seda, kust need maavälised olendid pärit olla võisid. Hiljem on neid nimetatud sensatsioonitekitajateks, kuna nende röövi ei ole võimalik tõestada.

Rendleshami metsa juhtum Inglismaal 1980 – tegemist on Ühendkuningriigi kõige kuulsama ufojuhtumiga.  Selles nägid mitmed sõdurid, kuidas 26. - 28. detsembril 1980 lendasid metsa kohal tundmatud lendavad objektid, teatati ka mõnest maandunud alusest. Briti kaitseministeerium teavitas avlikkust, et need juhtumid ei kujuta rahvuslikule julgeolekule ohtu ja selle tõttu neid ei uurita.  Kummalisi aluseid näinud sõjaväelaste arvates nägid nad täiesti kindlalt maaväliseid lendavaid objekte.

Briti Rendleshami mets, kus nähti ufosid
Briti Rendleshami mets, kus nähti ufosid Foto: wikipedia.org

Clyde Tombaugh ufode nägemine New Mexicos 1947 – tuntud ameeriklasest astronoom Tombaugh, keda tuntakse eelkõige Pluto avastajana, nägi enda sõnil 20. Augustil 1949 New Mexicos Las Cruces kaheksat ristkülikukujulist lendavat objekti, mida pidas maavälisteks.  Pärast seda intsidenti hakkas ta tegelema lisaks kosmoseuuringutele ka ufodega ja teda peeti ka selles vallas eksperdiks.

Astronoom Clyde Tombaugh
Astronoom Clyde Tombaugh Foto: wikipedia.org

Levellandi juhtum Texases 1957 – USAs Texase osariigis Levellandis jäid 2. – 3. novembril 1957 kümned teel sõitnud autod ootamatult seisma piirkonnas, kus oli näha munakujulist säravat objekti. Sõidukijuhtide teatel said nad oma masinad taaskäivitada alles siis, kui objekt kadus. Politsei ja õhujõud selgitasid, et autosid võis mõjutada kas keravälk või magnettorm.

Kanada Shag Harbori ufojuhtum 1967 –  4. oktoobril 1967 kukkus Kanadas Nova Scotias Shag Harbori kalurikülas väidetavalt all tundmatu lendav objekt. Lendobjekti nägid nii reisilennuki piloodid kui nimetatud küla elanikud.

Seda juhtumit uurisid tsiviilametnikud ja sõjaväelased, kuid see juhtum liigitati lõpuks lahendamatute hulka.

Maury saare intsident 1947 – Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis Maury saarel 21. juunil 1947 olnud meremehed Fred Crisman ja Harold Dahl mägid kuute lendavat taldrikut. Dahl teatas hiljem, et teda külastasid ka niinimetatud mehed mustas, kes keelasid tal nähtud avalikustada. Lõpuks mehed taganesid oma loost.

Austraalia Westalli juhtum 1966 – Melbourne’i lähedase Westalli kooli umbes 200 õpilast ja õpetajat nägid 6. aprillil 1966 tundmatut kummalise kujuga lendavat objekti, mis liikus üle majade katuste ja maandus linnlähedasele rohealal. Austraalia meedia teatas pärast juhtumit, et tegemist oli uue militaarlennumasinaga, millega tehti Melbourne’i lähedal lennukatseid. Ufoentusiastide arvates oli see maaväline lendobjekt.

Lonnie Zamora ufojuhtum 1964 – see juhtum leidis aset 24. aprillil 1964 USAs New Mexicos, kus tundmatut lendavat objekti nägid mitu inimest. Socorro politseinik Lonnie Zamora olevat olnud maandunud lendobjektile kõige lähemal. Politseiniku teatel tõusis sõõrikukujuline hõbedane lendobjekt, milles oli kaks valgetes skafandrites pilooti, hiljem uuesti lendu, jättes maapinnale mitmeid märke nagu põlenud ja katkiläinud taimed, segipaisatud muld ja metallitükid. Juhtumit uurisid nii sõjavägi, lennundusamet kui ufouurijad, kuid ühisele seisukohale ei jõutud. Tegemist oli esimese ufojuhtumiga, mis edastati politseiraadios.

Lonnie Zamora
Lonnie Zamora Foto: wikipedia.org

Carson Sinki juhtum 1952 – selle juhtumiga olid seotud kaks USA õhujõudude koloneli John McGinn ja John Barton, kes lendasid 24. juulil 1952 B-25 pommituslennukiga Californiast Coloradosse. Nad töötasid sel ajal USA kaitseministeeriumis ning olid nii USA kui teiste riikide õhujõudude tegevuse, katsete ja lennukitega väga hästi kursis. Sõjaväelaste teatel nägid nad Nevada lääneosas Carson Sinki lähedal kummalisi lendobjekte, mis kindlasti olid maavälised, sest nende kuju ja lennukiirus oli ebatavaline.  Selle nägemise kohta sai Nevad politsei teateid ka kohalikelt elanikelt.

São Paulo ufojuhtum 1986 – Brasiilia õhujõudude radaritel nähti 20. mail 1986 kummalisi lendobjekte ning neid oli näha ka nii São Paulo kui Brasilia lennujamaade radaritel. Brasiilia õhujõud saatsid kummalisi objekte uurima viie hävituslennuki, kahe F-5-Es ja kolme Mirage’i piloodid. Kui nad olid tundmatutele objektidele üsna lähedal, kadusid need jälgi jätmata. Ufoentusiastid on veendunud, et tegemist oli ufodega, kuid skeptikute arvates nägid brasiillased nõukogude kosmosejaama Saljut-7 pärit osi, mis langesid Brasiilia õhuruumi.

Jimmy Carteri ufojuhtum 1969 – Ameerika Ühendriikide tulevane president James Earl Carter Jr (Jimmy Carter) oli 1969. aastal Georgia osariigi kuberner kui ta ühel selgel ööl nägi Learys olles taevas kummalist objekti. Ta teatas sellest Oklahomas asuvasse ufouurimise keskusele. Carter oli USA president 1977 – 1981 ja selle aja jooksul viitas ta mitmel korral ufonägemisele.

Jimmy Carter enne USA presidendiks saamist
Jimmy Carter enne USA presidendiks saamist Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Carteri juhtumit uurinud ufoloogid ja ajakirjanikud on veendunud, et Carter nägi midagi ebatavalist, mis ei olnud pärit meie planeedilt.

Iraani Teherani ufo intsident 1976 –  Iraani pealinnas nähti 19. septembril 1976 nii militaarradaritel kui kohalike elanike poolt niinimetatud lendavat taldrikut. Välja saadetud kahe F-4 Phantom II hävitaja-pommmitaja pilootide teatel lakkasid nende lennukite elektrisüsteemid töötamast kui nad objektile lähenesid ja nad oleksid võinud alla kukkuda. Lennukite süsteemide töö taastus kui nad objektist eemaldusid. Piloodid rõhutasid ametlikus raportis ka seda, et nad ei saanud kummalise objekti pihta tuld avada. Iraani õhujõudude ametliku teate kohaselt leidsid lennukites aset tehnilised rikked.

Texase Lubbocki tuled 1951 – niinimetatud Lubbocki tuled olid V- või U-tähe kujulised valguslaigud, mida nähti 1951. aasta augustist novembrini Texases Lubbocki linna kohal  ja selle ümbruses.

Texase Lubbocki tuled
Texase Lubbocki tuled Foto: Kuvatõmmis/Youtube

25. augustil 1951 nägid  kolm Texase Tehnoloogiakolledži õppejõudu, kes olid õhtusel ajal ühe õppejõu aias, umbes 30 helendavat objekti, mis liikusid horisondil.

Seda nägid Lubbockis veel sajad inimesed, kellest osa üritas tulesid jäädvustada.

USA õhujõud selgitasid ufojuhtumeid, mida oli kokku 12, hõbepartide ja tänavalgustuse abil. Väideti, et tänavavalgustus peegeldus tagasi hõbepartidelt, kuid kohalikud teatasid, et seal ei ela hõbeparte. Pärast seda loobusid õhujõud juhtunu kommenteerimisest.

Belgia ufolaine 1989 – 1990  - tuhanded belglased nägid 29. novembrist 1989 kuni 1990. aasta aprilli lõpuni mitmeid kolmnurgakujulisi lendavaid objekte. Samas ei ole neist objektidest mitte ühtegi korralikku fotot. Inimesed üritasid neid jäädvustada, kuid see ei õnnestunud eriti. Belgia võimud ja sõjavägi teatasid, et tegemist oli uute militaarhelikopteritega, millega tehti katselende.

Belgia taevas nähti umbes sellist tundmatut lendavat objekti
Belgia taevas nähti umbes sellist tundmatut lendavat objekti Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Türgi Yeni Kenti juhtum 2008 – Türgis Yeni Kentis nähti 2008. aastal nelja kuu jooksul mitmel korral tundmatuid lendavaid objekte, neid nägid nii sõjaväelased kui kohalikud elanikud. Neid jäädvustati ning ufoküttide arvates on need pildid ja videod kindel tõend maavälise elu ja teistest päikesesüsteemidest pärit lendobjektide kohta.

Wales Berwyni mäestiku ufojuhtum 1974 –  Ühendkuningriigis Walesis Merionetshire’is Berwyni mäestiku kohal nähti kummalist valgust ja heli, mida seostati maavälisega. Cadair Berwynis ja Cadair Bronwenis oli tunda maavärinaid, mille põhjuseks peeti maavälist lendobjekti. Walesis ja Põhja-Inglismaal nähti samal ajal ka meteoori.

Kapten William Schnaffneri juhtum Põhjamerel 1970 – kapten William Schaffer oli USA õhujõudude piloot, kes oli laenuks Briti kuninglikes õhujõududes. Ta märkas 8. septembril 1970 Põhjamere kohal lennates tundmatut objekti ja asus seda jälitama, kuid kaotas õhujõudude baasiga raadioside. 11. septembril 1941 sündinud ameeriklane jäi kaduniks, ta lennuk leiti Põhjamerest 1988, kuid ta surnukeha mitte. Ufoentusiastide arvates viisid maavälised olendid kapten Schafferi kaasa.

Kapten William Schafferi juhtumi kajastamine ajalehes
Kapten William Schafferi juhtumi kajastamine ajalehes Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kanada Vancouveri ufojuhtum 2011 -  Vancouveri elanikud nägid 2011. aasta veebruaris mitmel korral linna kohal roheliste ja punaste tuledega kummalisi objekte lendamas. Need jäädvustai videole, mida uurisid nii ametnikud kui ufoesntusiastid. Arvati, et tegemist võis olla LED valgusega tuulelohega.

India Kolkata ufod 2007 – Kolkatas nähti 29. oktoobril 2007 varahommikul kella 3.30 ja 6.30 vahel idataevas kiiresti liikuvaid objekte, mis alguses lendasid rõngakujuliselt, kuid siis kolmnurgas ja lõpuks sirges reas. Juhtumit näinute teatel sähvisid lennumasinatel mitmevärvilised tuled, mis tekitasid halo. Lendobjektist tehti videoid, mida näitasid mitmed uudistekanalid ja kommenteerisid astronoomid, kes seostasid kummalist taevanähtust Veenusega.

Lõuna-Aafrika Wardeni ufojuhtum 2000 – Lõuna-Aafrika Vabariigi politseinik sõitis 8. mail 2000 Free State’i provintsis N3 kiirteel, olles Wardenist 70 kilomeetri kaugusel. Politseiniku sõnul märkas ta taevas oranži ümarat lendobjekti, mis oli sama lai kui kiirtee. See objekt tuli talle lähemale ja siis läks kaugemale kuni lõpuks kadus.

Lõuna-Aafrika Warrentoni ufo 1994 – kohalik farmer nägi märtsis ja aprillis 1994 mitmel korral tundmatut lendavat objekti, mis oli suur ja liikus kiiresti. Farmeri arvates oli tegemist tulnukate emalaevaga. Tema arvates kostis sellest laevast heli, mis meenutas helikopteri tiivikute töötamise heli või Volkswagen Beetle’i mootorimüra.

Ida- Saksamaa Greifswaldi tuled 1990 – Ida-Saksamaa Greifswaldsi tuumajaamatöötajad, kelle seas oli ka nõukogude tuumaeksperte, nägid 24. augustil 1990 tuumajaama lähedal lendamas ufode eskaadrit. Nad jäädvustasid lendobjektid, mida hakati nimetama Greifswaldi tuledeks. Hiljem on seda ufojuhtumit käsitletud mitmes saksa ufosaates ja dokumentaalfilmis.

Ida-Saksamaa Greifswaldi tuled
Ida-Saksamaa Greifswaldi tuled Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles