5 kõige päikselisemat paika maailmas

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahiti
Tahiti Foto: Martin Valigursky / PantherMedia / Scanpix

Kui Eestis on meil talvel hea õnne korral päikest näha mõned tunnid päevas, siis on piirkondi, kus päikesevalgust on aasta jooksul rohkem kui küll.

Telegraph on kokku pannud nimekirja maailma paikadest, kus on kõige rohkem päikesevalgust.

Kõige päikselisem riik: USA

Arizona kõrb
Arizona kõrb Foto: davide guidolin / PantherMedia / Scanpix

Kõige suurem hulk päikesevalgust jõuab Maailma Meteoroloogia Andmekeskuse (WDCM) andmetel riikidest USA-sse ning piirkondadest Sahara kõrbesse. Ameerika Ühendriikides paistab päike keskmiselt 2400 kuni 4000 tundi aastas. Riigi kõige päikselisemad alad on Arizona, Texase, Nevada ja California osariigid.

Kõige päikselisem linn: Yuma

Yuma
Yuma Foto: Suzana Luttermann / PantherMedia / Scanpix

Arizona osariigis olevasse Yumasse jõuab 4015 tundi päikesevalgust aastas, mis on rohkem, kui ühtegi teise maailma linna. Päikesevalguse poolest teisel kohal on 3872 tunniga Phoenix ja kolmandal 3806 tunniga Tuscon, mis samuti asuvad Arizonas.

Kõige päikselisem paik ühe kuu jooksul: Nunavut

Nunavut
Nunavut Foto: Steven Prorak / PantherMedia / Scanpix

Kui Yuma on kõige päikselisem aasta lõikes, siis kõige rohkem päikesevalgust ühes kuus jõuab Kanadas asuvasse Eureka piirkonnas asuvasse Nunavuti. Nunavut on kõige põhjapoolsem inimasustusega paik ning polaarpäeva ajal paistab seal päike kõige pikemalt. Nii on maikuus Nunavutis 512 tundi päikesevalgust, mis on pea poole rohkem kui maikuus Yumasse jõudev 336 tundi päikesevalgust.

Kõige päikselisem linn Euroopas: Faro

Faro
Faro Foto: Lukasz Janyst / PantherMedia / Scanpix

Portugalis asuva Algarve piirkonna pealinn Faro on kõige päikselisem paik meie maailmajaos. Farosse jõuab aastas 3035 tundi päikesevalgust  ning tegemist on ühe populaarseima piirkonnaga Portugali reisivate puhkajate seas.

Kõige päikselisem saar: Tahiti

Tahiti
Tahiti Foto: Martin Valigursky / PantherMedia / Scanpix

Maailmas on ligi 400 000 saart ning ühed päikselisemad on kahtlemata troopilises piirkonnas olevad saared. Kõige päikselisem on Tahiti, aga ka Prantsuse Polüneesias asuv Tuamotu saarestik, Hawaii ja Bahama saared.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles