Kurvad uudised: Alaskal ei lubata enam teraapiakitsega lennata

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sul on vaimsed probleemid ning arst on leidnud, et su lemmikust kits, salamander või siilike on su stressi manageerimisel ja su rahulikuna hoidmisel vajalikud, siis on meil sulle kurbi uudiseid - vähemalt USAs ja Alaskal ei tohi enam teatud teraapialoomi lennukisse kaasa võtta.

Vähemalt on Alaska Airlines uuendanud oma reisijateveo eeskirju ning keelustanud pardale tuua amfiibe ning emotsionaalseid tugiloomi, kui neil on kabjad või sarved. Kes aga ei ole keelatud - minihobused, keda on treenitud hästi käituma.

Lennufirma nõuab ka igaühelt, kes tahab loomaga pardale tulla, allkirjastatud dokumenti, millega arst kinnitab, et looma lähedalolu on patsiendi vaimse tervise huvides hädavajalik.

Alaska Airlines pole muidugi esimene lennufirma, kes on loomade osas reegleid karmistanud. Delta muutis oma eeskirju jaanuaris ning United võttis neist eeskuju veebruaris, kui üks naine proovis pardale pääseda paabulinnuga.

Sertifitseeritud teenistusloomi (näiteks pimedate juhtkoerad) uued reeglid ei puuduta. Ka on teretulnud emotsionaalsed tugikoerad ja -kassid, seni, kuni nad oskavad viisakalt käituda. Ämblike ja madude osas on aga vastuseks kindel ei, kirjutab Fortune.

Nordica kommunikatsioonijuhi Toomas Uibo sõnul tohib Eesti lennufirma pardale piletita tuua kolme sorti koeri: juhtkoeri vaegnägijatele, tugikoeri (inglise keeles emotional support dog) ning teenistuskoeri (politsei-, narko- ja päästekoerad). Muud sorti tugiloomi Eesti ja naaberriikide lennufirmad ei tunnista.

Kui juht- ja teenistuskoertel peab olema läbitud eritreening ning olemas sellekohane tõend, siis tugikoera – enamasti inimese oma lemmiku – määrab talle raviarst ning koer ei pea olema eriliselt treenitud.

«Tugikoera aktsepteerime reisija raviarsti väljastatud tõendi alusel, mis kinnitab, et inimesel on tema tervisest tulenev vajadus tugikoera järele,» selgitas Uibo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles