Video: kas Harry ja Meghan saavad kuningannalt «kummitusliku» pulmakingi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Briti meedia teatel tahab kuninganna Elizabeth II kinkida oma lapselapsele, prints Harryle ja ta naisele Meghanile pulmadeks Norfolkis Sandringhamis asuva maamaja York Cottage'i, kus väidetavalt kummitab.

33-aastane Harry ja 36-aastane Meghan on seni elanud Kensingtoni palee kõrvalhoones Nottingham Cottages, teatab Daily Mail.

York Cottage’it peetakse arhitektuuriliselt koledaks, väikeseks, ruumide paigutuselt ebamugavaks ja halva energiaga paigaks.

York Cottage
York Cottage Foto: wikipedia.org

Prints Williamile kuulub Sandringhamis Anmer Hall, mis on tema ja ta pere maakodu. Selle tõttu arvatakse, et kuninganna tahab Harryle anda maakodu venna lähedale.

Briti kuningliku pere liiikmetele ei ole York Cottage eriti meeldinud, seda peeti juba 19. sajandil hirmutavaks ja kõledaks.

Kuninganna Victoria (1819 – 1901) nimetas seda maamaja õuduseks, mis toob ebaõnne ja teeb kurvaks. Victoria arvates olid selle maja toad väikesed ja ebamugavad, koridorid olid tuulised ja jahedad ning toiduvalmistamise lõhn levis köögist igale poole.

Õukonnaajakirjanike sõnul ei saa Harry ja Meghan sellest «põrgulikust» pulmakingist loobuda, sest see oleks kuninganna solvamine.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Chris Jackson / AP/Scanpix

18. sajandil ehitatud ja 19. sajandil laiendatud York Cottage kandis esmalt nime Bachelor’s Cottage, sest sinna majutati Sandringhami külla ja jahile tulnud noori vallalisi mehi.

1893. aastal kinkis Walesi prints, tulevane kuningas Edward VII selle hoone oma pojale Yorki hertsogile, tulevasele kuningas George V pulmadeks. Selle maja juurdeehitiste arhitektiks oli Edwardi sõber, kolonel Edis, kelle kohta on kuninglikud biograafid kirjutanud, et ta oli vilets arhitekt.

Edward VII
Edward VII Foto: wikipedia.org

«Edis ei näinud hoonet kui tervikut, vaid ruum ruumi kaupa, sellest ka tubade ja teiste ruumide ebamugav paigutus, mille tõttu on seal palju pimedaid ja kõledaid paiku,» teatasid biograafid.  

See hoone oli kuningas George V ja ta naise, kuninganna Mary käes üle 30 aasta, nende kuuest lapsest viis sündisid seal.

George V
George V Foto: wikipedia.org
George V abikaasa, kuninganna Mary
George V abikaasa, kuninganna Mary Foto: wikipedia.org

Elizabeth II vanaisale George V see hoone meeldis, kuna see meenutas oma kitsaste kambrite ja koridoridega talle laeva. George V oli enne kuningaks saamist mereväelane ning ta armastas laevu ja seilamist. Samuti meenutas see hoone talle inglise pubisid.

Prints George’ist ei pidanud saama kuningat, sest tal oli vanem vend, Clarence’i hertsog, prints Albert, kes oli troonipärija, kuid kes suri ootamatult 28-aastasena.

Prints Albert
Prints Albert Foto: wikipedia.org

Kuningas George V vajas laste tõttu ruume juurde ja York Cottage’ist laiendati kahel korral, kuid need lisandused tegid hoone veelgi kõledamaks ja koledamaks.

George V naise, kuninganna Mary mälestustes on kirjas, et ta oleks tantnud elada Sandringhami lossis, kus on palju õhku ja valgust, kuid oli 33 aastat sunnitud elama pisikeses York Cottage’is.

Sandringhami loss
Sandringhami loss Foto: wikipedia.org

York Cottage'is elasid ka George’i ja Mary lapsed, nende seas kuninganna Elizabeth II isa, tulevane kuningas George VI (1895 – 1952)  ja veel üks prints Harry, Gloucesteri hertsog.

Lastele see maja ei meeldinud, täiskasvanuna sõnasid nad mitmel korral, et see ei olnud õnnelik lapsepõlvekodu, pigem oli see kummitusloss. 

Mary ja laste meenutuse kohaselt oli maja liiga väike, lisaks nende kaheksaliikmelisele perele oli pidevalt sugulasi külas. Samuti elas seal nende teenijaskond, keda oli vähemalt 20 inimest.  

Eriti kitsas oli seal pühade ajal, kui külas oli palju pereliikmeid ja sõpru. Need siniverelised ei olnud harjunud, et peavad kellegagi magamistuba jagama ja sellest tekkis pingeid.

Lisaks teatasid mitmed Briti kuningliku pere liikmed, et nad kardavad York Cottage’is ööbida, kuna seal kummitab Clarence’i hertsog, prints Albert, kes suri seal 14. jaanuaril 1892.

Prints Albert
Prints Albert Foto: wikipedia.org

Prints Albert läks ajalukku kui pidutseja prints, kellel oli palju naisi, kaasa arvatud prostituute ja ta põdes mitmel korral suguhaigust.  

Trinity kolledži lõpetanud printsi peeti rumalaks ja kuningaks sobimatuks, kuigi ta oli sünnihetkel oma isa Edward VII järel troonipärilusjärjestuses teisel kohal.

Kahtlustati, et prints Alberti oli kurikuulus sarimõrvar Rappija-Jack, kes tappis 1888. aasta augustist oktoobrini Londonis Whitechapelis prostituute.

Avalikult öeldi, et prints Albert suri kopsupõletiku tagajärjel, kuid tegelikult oli tal süüfilis, mis tekitas mitmeid komplikatsioone ja ta võttis valu vaigistamiseks liiga suure annuse morfiini, mille tagajärjel ta suri.

Nii George V kui ta naine Mary kirjutasid sugulastele, et nende kodus on tunda prints Alberti vaimu. 

George’i ja Mary lapsed ei soovinud pärast täiskasvanuks saamist ja kodust lahkumist eriti enam Yorki Cottage’it külastada, kuna see seostus neile ruumipuuduse ja varakult surnud onu vaimuga.

York Cottage, Walesi prints, tulevane kuningas George V, ta naine Mary ja nende kuus last
York Cottage, Walesi prints, tulevane kuningas George V, ta naine Mary ja nende kuus last Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Kuningas Edward VII (1841 – 1910) meenutas aastaid hiljem, et see ebasümmeetriline hoone sümboliseeris talle kõike, mida ta kodu ja pereelu juures vihkas.

Kuningliku pere elu kajastavate ajakirjanike sõnul saavad Harry ja Meghan Yorki Cottage’i näol kummitusliku päranduse, kuid ei ole teada, kas nad võtavad selle suhtes midagi ette, lasevad hoone näiteks ümber ehitada.

York Cottage
York Cottage Foto: F. Frith Collection / akg-images / F. Frith Collection / akg-images/Scanpix

Majas ei ole piisavalt WCsid ega vannitubasid, samuti puudub seal suur põhimagamistuba.

Mis aga puudutab kuningliku paari elama asumist nimetatud majja, siis seda peetakse väga ebatõenäoliseks.

Praegu on York Cottages’is Sandringhami lossi ametnike töö- ja eluruumid, kuid sinna majutatakse ka Sandringhami lossi külalisi.

Sandringhami loss
Sandringhami loss Foto: Chris Radburn / PA Wire/Press Association Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles