«Pealtnägija» korraldas Igor Mangi ahistamisskandaali paljastamiseks eksperimendi: «ta krabas mind sõna otseses mõttes jalge vahelt» (8)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Mang.
Igor Mang. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud aasta lõpus pöördus «Pealtnägija» toimetusse naine, kes rääkis, kuidas Eesti tuntuim astroloog Igor Mang ahistas teda seksuaalselt ning sellest algas pool aastat kestnud uurimus ja eksperiment.

Kaja (nimi muudetud - toim.) tutvus Mangiga aastaid tagasi töö kaudu ja astroloog koostas talle tähekaardi, kuid imelikuks läks asi kahe aasta eest ühel sügispäeval Kadrioru pargis. «Härra Mang sõitis oma rattaga vastu, koerake oli ka kaasas ja ta tundis mu ära. Ma ei tea, kas ma nägin siis natuke depressiivne välja või et mul oleks abi vaja ja ta ütles, et siin lähedal Kadriorus on üks hästi ilus ja suur puu, et mis on hea auraga ja tervendav,» rääkis Kaja.

Kaja ei tundnud ohtu, kui Mang juhatas ta suure tamme juurde, millel on maast pooleteise meetri kõrgusel õõnsus ja palus naisel sinna sisse ronida. «Mina ei olnud veel sinna puu sisse jõudnud, kui ma juba Mangi nägin ja Mang oli ka – hopsti – seal puuõõne sees. Ütles, et see on kõige parem paik tšakrate avamiseks, puhastamiseks,» rääkis Kaja. 

«Ta hakkas imelikult katsuma mind. Tema hingamine läks pehmelt öeldes perversseks, ta hakkas hingeldama ja siis mul peas kerisidki ainult need mõtted, et mis nüüd järgmiseks ja kuidas ma nüüd siit kiiresti n-ö eluga pääseksin,» kirjeldas Kaja. «Ja lugu lõppes nii, et ta ütles, et – ei, ei, nüüd on vaja veel üks asi teha. Ja siis läksid need käed pükste sisse,» jätkas ta. «Ma ei mäleta, kuidas ma sealt välja jooksin, aga tuhatnelja ma sealt seest väljas olin ja kodu poole plehku panin.»

Intsidendi järel mattis Kaja teema maha, kuni eelmise aasta lõpus kuulis tuttavalt, et too sai teadmamehega veel räigema kogemuse. «Pealtnägija» vestleb ka teise ohvriga, kuid kuna läbielamine on tema jaoks värske ja valus, ei nõustu ta seda avalikkusega jagama.

Et kahtlusi kontrollida, korraldab «Pealtnägija» eksperimendi. Katsejänes, kes nimetab end Marjuks, lepib Mangiga kokku kohtumise ja esineb Jäära tähtkujust kliendina. Kohtumiseni jõutakse 9. märtsil, kui Mang määrab randevuuks Lasnamäe õigeusu kiriku esise. Sealt lühikese jalutuskäigu kaugusel, paneelmaja esimesel korrusel asub stuudio, mida Mang üürib. Tegu on tegelikult linna sotsiaalkorteriga, kus tähetark Marju elu kohta pärima hakkas.  

«Need olid pigem sellised poolretoorilised küsimused, et oodates nagu, mida mina vastan, et rääkis mu pereelust, rääkis minu nii-öelda professionaalsest elust ja siis üritas justkui aru saada, et kas see, mis ta räägib, vastab tõele või mitte,» selgitas Marju.

Üsna pea läheb aga jutt seksuaalsusele ja Mang väidab, et Marjule sobivad paljud partnerid. «Sa vajad ja tahad liikumist, vaheldust, kaasa arvatud ka meestega suhetes,» ütles Mang. «Hakkad väga armastama astroloogiat ja kedagi ühte astroloogi,» lisas ta. Marju ütles, et imelikuks läks asi siis, kui Mang avastas, et naise tšakrad on kinni. «Siis kamandas ta mu püsti, pani tule kustu ja palus, et ma vaataksin mingisugust mandalat, mis tal akna peal oli ja neid värve seal,» rääkis Marju. «See käis niimoodi, et ta katsus mu pead, katsus mu käsi. Hakkas käsi selja peale libistama, mille peale mul hakkas ebamugav.»

Kohtumine kestis tund ja 20 minutit ning Mang kutsus Marju aasta pärast tagasi. Seansi hind oli 70 eurot. 

Võib-olla oli selle eksperimendi käigus nähtu ühekordne vääritimõistmine? Et olla kindel, läheb käiku ka teine eksperiment. Neiu, kes kasutab nime Kätlin ja ütleb enda tähtkujuks Kaksikud, saab audientsi Mangiga 2. mai õhtuks. Kordub täpselt sama stsenaarium – tähekaardi analüüs näitab taas kord, et neiule sobivad paljud partnerid, järgneb käejoonte lugemine, mis viitab samale, ning 40 minutit pärast algust ollakse taas tšakrate avamise rituaali juures. «Ta krabas mind sõna otseses mõttes nagu jalge vahelt,» ütles Kätlin. «Kõigepealt ta krabas ühte rinda, siis ta krabas seda nii-öelda sünnituskohta ja siis krabas teist.»

Ka Kätlinilt kasseeris staarastroloog lõpuks 70 eurot ja kutsus tagasi. 

Hoolimata sellest, et «Pealtnägijal» on teada viis juhtumit ja kaks episoodi neist lindis, eitab 68aastane tähetark ahistamist kategooriliselt ega soovi kaamera ees rääkida. «Ei, mina ei taha rääkida sel teemal,» ütleb Mang telefonis. «Mitte midagi sellist ei ole.»

Kui muidu saaks veel öelda, et tegu on näiteks alternatiivteraapiaga, kus piir pole nii selge, siis Mang väidab, et katsumist pole olnud – maksimum, mis klientidega toimus, on tema sõnul kallistamine ja kõik sellised süüdistused tema aadressil osa viimase aja meestevastasest kampaaniast.

Omaette teema on, miks peab astroloogil, kes võtab põhimõtteliselt advokaadi tunnihinda, olema vaestele mõeldud sotsiaalkorter, kus ta pealekauba tegelikult enamuse ajast sees ei ela? Küsisime seda korduvalt ka linnalt, aga väidetavasti on tegu delikaatsete andmetega.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles