Suri 1978. aasta filmis «Superman» mänginud Margot Kidder

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1978. aasta filmis «Superman»
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1978. aasta filmis «Superman» Foto: Supplied by Capital Pictures / Supplied By Capital Pictures/Scanpix

CNNi teatel suri näitlejanna Margot Kidder, keda tuntakse eelkõige 1978. aasta filmist «Superman», kus ta kehastas Lois Lane’i.

Kidderi esindaja teatel suri 69-aastane staar, kellel üle 20 aasta tagasi diagnoositi bipolaarne häire, magamise ajal oma kodus Montanas.

Margot Kidder
Margot Kidder Foto: Globe Photos / Globe Photos/Sipa USA/Scanpix

Kidder kehastas Lois Lane’i lisaks algsele «Supermanile» veel kolmes filmis, 1980. aasta «Superman II», 1983. aasta «Superman III» ja 1987. aasta «Superman IV: The Quest for Peace».

Margot Kidder ja Christopher Reeve 1980. aasta filmis «Superman II»
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1980. aasta filmis «Superman II» Foto: CAP/NFS / Supplied by Capital Pictures/Scanpix
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1987. aasta filmis «Superman IV: The Quest For Peace»
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1987. aasta filmis «Superman IV: The Quest For Peace» Foto: Supplied by Capital Pictures / Supplied By Capital Pictures/Scanpix

Kõikides neis filmides mängis peategelast Supermani/Clark Kenti Christopher Reeve, kes 1995. aastal hobuselt kukkudes jäi kaelast allpoolt halvatuks. Ta suri 2004. aastal haigustüsistuste tagajärjel.

Margot Kidder ja Christopher Reeve 1979. aastal
Margot Kidder ja Christopher Reeve 1979. aastal Foto: Globe Photos / Globe Photos/Sipa USA/Scanpix

Kidder sõnas 2016. aastal antud intervjuus, et ta klappis kohe Reeve’iga, nad olid oma päritolult ja mõttemaailmalt sarnased.

«Olime nagu vend ja õde, mõistsime teineteist peaaegu poolelt sõnalt. Me ei pidanud peaaegu üldse näitlema, kõik lihtsalt oli nii nagu oli. Romantilistes stseenides püüdsime usutavad olla,» sõnas näitlejanna intervjuus.

Margot Kidder 1978. aasta filmis «Superman»
Margot Kidder 1978. aasta filmis «Superman» Foto: CAP/KFS / Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

17. oktoobril 1948 Kanadas Yellowknife’is sündinud Kidderi teekond filmimaailma sai alguse 1968. aastal rolliga Kanada filmis «The Best Damn Fiddler from Calabogie to Kaladar» ning teles 1969. aastal alanud seriaalis «Wojeck».

Kidderi etteasted jäid silma USA fimi- ja teletegijatele ning ta kutsuti Los Angelesse. Ta sai juhtivrollid seriaalides «McQueen», «Mod Squad» ja «Nichols».

Tema läbilöögirolliks kujunes kõmureporter Lois Lane’i kehastamine 1978. aasta filmis «Superman».

Christopher Reeve ja Margot Kidder 1978. aasta filmis «Superman»
Christopher Reeve ja Margot Kidder 1978. aasta filmis «Superman» Foto: CAP/KFS / Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Kidder arvas pärast filmi valmimist, et see film kukub läbi, kuid nii ei läinud.

«Ma ei olnud valmistunud selleks, et saan kuulsaks. See tuli šokina. Mulle kuulsus ei meeldinud ja ma ei osanud seda endale selgitada. Sain selle filmi suurepärasusest alles aru siis, kui nägin selle esilinastust Washingtonis,» sõnas näitlejanna.

Kidder mängis ka 1979. aasta menukas õudusfilmis «The Amityville Horror» ning töötas televisioonis ja teatris.

James Brolin ja Margot Kidder 1979. aasta õudusfilmis «The Amityville Horror»
James Brolin ja Margot Kidder 1979. aasta õudusfilmis «The Amityville Horror» Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Pärast kolme abielu ja mitmeid haiglas viibimisi diagnoosisid arstid näitlejannal bipolaarse häire, mis hakkas ta elu mõjutama. 1996. aastal kaotas ta ka oma kodu, jäi kodutuks ja ta elas Los Angelese tänavatel.

Margot Kidder 1979. aasta õudusfilmis «The Amityville Horror»
Margot Kidder 1979. aasta õudusfilmis «The Amityville Horror» Foto: Rights Managed / AMERICAN INTERNATIONAL PICTURES/Scanpix

USA meedia avaldas ta saatusest loo ja ta kunagised fännid asusid teda aitama. Ta sai bipolaarse häire ravi ja uue kodu. Kui ta taas jalgadel oli, sai temast vaimse tervise probleemidest eestkõneleja.

Kidderi esindaja teatel kremeeritakse näitlejanna surnukeha Montanas Livingstonis ja ta urn pannakse kohaliku surnuaia urnimüüri.

Bipolaarne häire on psüühikahäire, mille puhul vaheldub kõrgenenud meeleolu, aktiivsuse ja energiaga periood meeleolu, aktiivsuse ja energia alanemise perioodiga.

Maaniaperioodi ajal on patsient ülienergiline ja tal on palju ideid, mida tahab kohe ellu viia. Sel perioodil unustatakse sageli söömine ja magamine, mille tõttu võib tekkida kurnatus.

Kui sel perioodil on meelpetteid või luulusid, siis võivad bipolaarse häire all kannatajad olla ohtlikud nii endale kui teistele ning vajada haiglaravi.

 Alanenud meeleolu periood sarnaneb bipolaarse häire puhul depressiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles