Poissmeesteõhtu asemel: peigmees Harry üheksa minevikupattu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry
Prints Harry Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Prints Harry, kes 19. mail naise võtab, ei ole Briti kuningliku pere kõige hallim ja ilmetum liige, pigem on ta pahast poisist skandalist.

Pidutsejana tuntud 33-aastane Harry on aastate jooksul küpsemaks saanud, kuid ta elus on olnud skandaale, mida ei ole unustatud. 

Skandaalseks saab pidada nii printsi joominguid, natsivormi riietumist, rassistlikke väljaütlemisi kui käsikähmlusi fotograafidega.

Natsivormi kandmine

Prints Harry ja ta vanem vend, prints William
Prints Harry ja ta vanem vend, prints William Foto: Carlos Barria / Reuters/Scanpix

Prints Harry ja ta vend, prints William olid 2005. aastal külalisteks Briti kõige edukama olümpiaratsutaja Richard Meade’i kodus, kus sportlase poeg Harry Meade pidas oma 22. sünnipäeva. Tegemist oli erapeoga, kus külalised kandsid karnevalirõivaid ning prints Harry oli riietunud natsivormi. Väljaanne The Sun avalikustas esimesena «nats» Harryst tehtud fotod, tuues kaasa skandaali, mille tõttu Harry pidi avalikult vabandama.

Skandaali puhkedes nõuti, et Harry peaks külastama Auschwitch-Birkenau koonduslaagrit ja ta tuleks Sandhursti sõjaväeakadeemiast välja heita. Seda siiski ei juhtunud ja pärast Harry vabandust asi unustati.

Prints Harry
Prints Harry Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS/Scanpix

«Ma vabandan, et solvasin ja haavasin oma ebakohase riietusega. See oli halb kostüümivalik ja seda enam ei juhtu, veelkord palun vabandust,» teatas Harry siis.

Rassistlikud  solvangud

Prints Harry
Prints Harry Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Prints Harry sattus skandaali ka 2009. aastal kui ilmnes, et Sandhursti sõjakoolis õppides tegi ta 2006. aastal video, milles teda on  kuulda kasutamas rassistlikke solvanguid. Ta kasutas tumedanahaliste kohta fraase «paki» ja «raghead», millest esimene on solvav viide Pakistani päritolu inimestele ning teine viide araablastele ja indialastele, kes kannavad ümber pea keeratud peakatteid, turbaneid.

Prints Harry vabandas ja teatas, et ei kasuta selliseid solvanguid enam kunagi. Rassistlikke solvanguid uuris Briti inimõiguste nõukogu, mis leidis, et printsi sõnavõtu puhul oli tegemist solvangutega ning ametlik vabandus oli omal kohal.

Kanepisõltuvus- ja alkoholismiravi

Prints Harry alkoholi joomas
Prints Harry alkoholi joomas Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Kui prints Harry oli 16-aastane, saatsid ta isa prints Charles ja vanaema, kuninganna Elizabeth II ta kanepisõltuvuse ja alkoholismi ravile.

Briti allikate teatel oli prints mõnda aega Peckhamis Lodge Rehabilitation Centeris. Kuningakoda ei avalikustanud, mis ravi Harry said, kuid pärast ta väljasaamist teatati meediale, et ravi oli edukas ja ta on sõltuvustest vaba.

Striptiis Las Vegases

2012. aastal külastas prints Harry USAs asuvat Las Vegast, kus mängis striptiisi piljardit. Ta suhtus mängu täie tõsidusega ja võttis kaotuse puhul riideid seljast nagu selle mängu reeglid ette näevad, jäädes lõpuks alasti. Prints arvas, et USA kõmufotograafidele ei paku ta huvi, kuid ta eksis. Pildid ta striptiisist jõudsid USA meediaväljaannete kaudu Briti meediasse. Prints ei vabandanud oma käitumist, kuid seda tegi ta isa, prints Charlesi esindaja.

Kaklus kõmufotograafiga

Prints Harry pidutsemas
Prints Harry pidutsemas Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS/Scanpix

2004. aastal pidutses prints Harry Londoni Pangea ööklubis, sealt lahkudes sattus ta kokku mitme kõmufotograafika, kes agaralt temast pilte klõpsutasid. Printsi ihukaitsjate teatel olid fotograafid Harryle nii lähedal, et üks kaamera sattus talle vastu nägu. Ta lükka käega kaamera ära, kuid tegi seda nii tugevalt, et fotograafi nägu sai vigastada.

Fotograafi sõnul Harry ründas teda, mille tagajärjel ta huulevigastuse sai. Väidetavalt oli Harry siis karjunud, et miks fotograafid teda rahule ei jäta.

Veel üks kokkupõrge kõmufotograafiga

Prints Harry
Prints Harry Foto: EDDIE KEOGH / REUTERS/Scanpix

Prints Harryl oli veel üks kõmufotograafiga intsident 2007, kuid ta pressiesindaja pehmendas seda.

«Prints lahkus ööklubist, ta komistas ja kukkus ühele ta liikumist jäädvustanud fotograafile otsa. Tegemist ei olnud agressiivse juhtumiga,» teatas esindaja. 

Joobnuna basseini kukkumine

Prints Harry ja bassein
Prints Harry ja bassein Foto: Bruno Magalhaes / AP/Scanpix

Prints Harry lendas EasyJetiga 2011. aastal Horvaatiasse Hvari pidutsema. Harry ja ta kaaslased elasid Hvari lahes luksujahil, pidutsedes sealses kõige kuumemas ööklubis Veneranda. Väidetavalt tarbis Harry nii palju alkoholi, et ei seisnud enam tantsides püsti ja selle tõttu kukkus basseini.  

Loomapiinamisjuhtum

Prints Harry polot mängimas
Prints Harry polot mängimas Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP/Scanpix

Prints Harryle meeldib polot mängida, kuid temaga on seotud loomapiinamisjuhtum, mis leidis aset 2010. aastal. Briti meedia teatel sai Harry hobune polomatšil ta kannustest vigastada. Kuningakoda edastas siis teate, et niipea kui Harry hobuse vigastust märkas, lõpetas ta mängimise, kuid kohal olnute sõnul jätkas ta mängimist.

Hurlinghami poloühing uuris juhtumit ja leidis, et Harry ei piinanud hobust.

Viina ninnatõmbamisjuhtum

Prints Harry pidutsemas
Prints Harry pidutsemas Foto: Suzanne Plunkett / REUTERS/Scanpix

Prints Harry käis 2008. aastal puhkamas Aafrikas Namiibias, kus osales peol, kus alkoholi, kaasa arvatud viina, oli väga palju. Briti kõmumeedia avaldas siis fotod, millel on Harryt näha joomismängu ajal viina ninna tõmbamas. Meditsiiniekspertide sõnul on viina ninna tõmbamine ohlik ja võib äärmuslikel juhtudel lõppeda surmaga.

Prints Harry on enamuse ajast olnud siiski korralik, esindades kuninglikku pere. 

2014. aasta kevadel käis prints Harry Eestis toimunud suurõppusel Kevadtorm. Väidetavalt külastas ta Tallinna ühte ööklubi, kuid seal oli ta käitunud ontlikult.

Prints Harry külastas 2014. aastal Eestis suurõppust Kevadtorm
Prints Harry külastas 2014. aastal Eestis suurõppust Kevadtorm Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane/Scanpix

Prints Harry ja ta kihlatu Meghan Markle abielluvad 19. mail Windsori lossi St. George’i kabelis, kuhu on kutsutud 600 külalist.

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles