Video: Modigliani aktimaal müüdi rekordilise summaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amedeo Modigliani maal «Nu couché (sur le côté gauche»
Amedeo Modigliani maal «Nu couché (sur le côté gauche» Foto: ANTHONY WALLACE / AFP/Scanpix

CNNi teatel leidis 14. mail USAs New Yorgis aset Sotheby’s oksjonimaja oksjon, kus müüdi Itaalia kunstniku Amedeo Modigliani maal « Nu couché (sur le côté gauche» (Lamav akt (vasakul küljel).

Oksjonimaja teatel maksti selle eest rekordiline 157,2 miljonit dollarit, olles maailma üks kallemaid oksjonil müüdud maale.

Sotheby’s oksjonimaja esindaja teatel on see 1917. aastal valminud teos Modigliani aktimaalide seeriast, kuhu kuulub 22 maali, mis valmisid 1916 – 1919. 

Amedeo Modigliani «Nu couché (sur le côté gauche»
Amedeo Modigliani «Nu couché (sur le côté gauche» Foto: ANTHONY WALLACE / AFP/Scanpix

Kõige kallim «Nu couché» müüdi 2015. aastal toimunud oksjonil hiinlasest miljardärile Liu Yiqianile, kes maksis selle eest 170,4 miljonit dollarit.

Modigliani korraldas 1917. aastal Pariisis oma aktimaalide näituse, mis jäi ta kunstnikukarjääri ainsaks. Neid maale peeti amoraalseteks ja skandaalseteks ning politsei oli protesteerijate tõttu sunnitud näituse lõpuks sulgema.

Modigliani 22 aktimaalist üheksa on eraomanduses, ülejäänud on muuseumites.

Amedeo Modigliani aktimaal «Nu couché»
Amedeo Modigliani aktimaal «Nu couché» Foto: Courtesy Sotheby's / SWNS / Courtesy Sotheby's / SWNS/Scanpix

Amedeo Modigliani suri 1920. aastal olles vaid 35-aastane ja ta ei olnud  eluajal kuigi tuntud, kuid pärast tema surma muutusid ta teosed väga nõutuks.

Amedeo Modigliani (1884-1920)
Amedeo Modigliani (1884-1920) Foto: Ramil Sitdikov / RIA Novosti/Scanpix

Oksjonil kõige kõrgema hinna eest müüdud maal on Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci teos «Salvator Mundi», mis 2017. aastal müüdi 450 miljoni dollari eest.

Leonardo da Vinci maal «Salvator Mundi»
Leonardo da Vinci maal «Salvator Mundi» Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles