Vatikan hoiatas nunni sotsiaalmeedia sõltuvuse eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliku nunnad
Katoliku nunnad Foto: Caro / Bastian / Caro / Bastian/Scanpix

Vatikan soovitas kloostrites elavatel nunnadel mitte liiga palju sotsiaameediat kasutada, kuna sellest võib sõltuvus tekkida ning selles olev sõnamüra takistab neid palvetele keskendumast.  

Vatikani religioosse elu osakond andis nunnadele täpsed juhised, mille kohaselt nad tohivad kasutada Facebooki või Twitterit ning lugeda internetist uudiseid, kuid seda tuleb teha diskreetselt ja ettevaatlikult, teatab The Guardian.

Lisaks tuleb nunnadel valida, millise sisu ja kvaliteediga kirjutisi nad loevad ning hoiduda tuleks libauudistest.

Vatikan andis nunnade internetikasutamise koha välja juhised põhjusel, et kolm nädalat tagasi protesteeris grupp Hispaania nunni Facebookis Pamplona härjajooksul aset leidnud vägistamisjuhtumi vastu. Nunnade kriitika oli tingitud sellest, et 2016. aastal aset leidnud juhtumis mõistis kohus viis meest, kes teismelise tüdruku vägistasid, süüdi vaid seksuaalvägivallas, mitte vägistamises.

Pamplona härjajooks
Pamplona härjajooks Foto: Alvaro Barrientos/AP/Scanpix

Õde Hondarribia kirjutas: «Me elame kloostris, kanname peaaegu maani ulatuvaid kogu keha katvaid rüüsid, me ei käi õhtuti väljas, kui just ei pea mõnele haigele appi tõttama, mei ei käi pidudel, mei ei joo alkoholi ja me olema andnud karskusvande. See ei tee meist paremaid ega halvemaid, kuid paradoksaalsel kombel võib meist teha õnnelikumad. Selline elu on meie vaba valik. Toetame naiste enesemääramise ja otsustamisõigust. Naised peavad saama öelda «ei» ja elada nii, et neid ei alandataks, vägistataks ja hirmutataks. Õde, kes sa kannatada said, me usume sinusse».

Püha õe postitus sai 14 000 meeldimist ja seda jagati üle 15 000 korra.

Paavst Franciscus on sotsiaalmeedia toetaja ja agar kasutaja. Tal on Twitteris 17,7 miljonit jälgijat. Paavst sai Twitteris konto @Pontifex 2013. aastal.

Kõige tuntum katoliku nunn on püha õde Cristina Scuccia, kes võitis 2014. aastal Itaalia talendisaate. Selle aasta märtsis uue albumi välja andnud nunnal on Twitteris 26 000 jälgijat.

Püha õde Cristina Scuccia
Püha õde Cristina Scuccia Foto: Guberti/Rasero /LaPresse / LAPRESSE/Scanpix
Nunn Cristina Scuccia
Nunn Cristina Scuccia Foto: MARCO BERTORELLO / AFP/Scanpix
Püha õde Cristina Scuccia
Püha õde Cristina Scuccia Foto: Guberti/Rasero /LaPresse / LAPRESSE/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles