Meghan Markle saab pärast abiellumist tiitli Tema Kuninglik Kõrgus, Walesi printsess

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry ja Meghan Markle.
Prints Harry ja Meghan Markle. Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

Homme, 19. mail leiab Ühendkuningriigis aset kuninglik pulm, prints Harry abiellub oma kihlatu, ameeriklannast näitlejanna Meghan Markle’iga.

The Suni teatel saab Markle pärast abiellumist tiitli Her Royal Highness Princess Henry of Wales (Tema Kuninglik Kõrgus Walesi printsess Henry, olles viide ta mehe tiitlile, mis on His Royal Highness Prince Henry of Wales (Tema Kuninglik Kõrgus Walesi prints Henry).

Prints Harry ja Meghan Markle
Prints Harry ja Meghan Markle Foto: Grant Melton/Caters News / Caters News Agency/Scanpix

Prints Harry ja ta naise tulevased lapsed ei hakka tõenäoliselt kandma printsi või printsessi tiitlit, vaid neist saavad lord või leedi, kuid kui kuninganna otsustab teisiti, võivad need lapsed siiski saada printsi ja printsessi tiitli.

Elizabeth II annab Harryle ja Meghanile ka Sussexi hertsogi ja hertsoginna tiitli.

Prints Harry naist Meghan Markle’it hakatakse seega tulevikus nimetama Sussexi hertsoginnaks nagu prints Williami kaasa Catherine Middleton sai Cambridge’i hertsoginnaks.

Prints William ja ta naine, Cambridge'i hertsoginna Catherine
Prints William ja ta naine, Cambridge'i hertsoginna Catherine Foto: Tony Gentile / Reuters/Scanpix

Briti kuningliku suguvõsa reeglite järgi saavad automaatselt printsi või printsessi tiitli kuninglikku perre sündinud. Elizabeth II oli enne kuningannaks saamist printsess Elizabeth. See on tiitel, millele järgneb eesnimi.

Printsess Elizabeth
Printsess Elizabeth Foto: Personalities / ©TopFoto/Scanpix

Prints Harry ema, Walesi printsess Diana sai tiitli oma mehe, prints Charlesi järgi, kes on Walesi prints.  Kuninglikku perre abiellunud saavad tiitli, millel on ees tiitliga seotud kohanimi.

Briti tiitlite asjatundjate teatel on vabad ka Clarence’i ja Buckinghami hertsogi ja hertsoginna tiitlid ning seda põhjusel, et need kuningliku perega seotud suguvõsad surid välja. Seega saab Elizabeth II anda ka neid tiitleid.

Elizabeth II muutis 2012. aastal tiitlireegleid, mis võimaldasid prints Williami ja ta naise kõikidele lastele anda tiitli prints või printsess.

Varasema reegli alusel sai selle Williami ja Catherine’i esimene laps, prints George. Nende teine laps oleks kandnud tiitlit Lady Charlotte Mountbatten-Windsor kui kuninganna ei oleks muudatust teinud. Nüüd kannab see väike tüdruk tiitlit printsess Charlotte. Ka kolmas laps, poeg Louis on printsi tiitliga. 

Prints William, hertsoginna Catherine ja nende poeg, prints Louis
Prints William, hertsoginna Catherine ja nende poeg, prints Louis Foto: Matt Crossick / Empics Entertainment/Scanpix

Prints Williami lastele kohandatud reeglit saab vajadusel kasutada ka prints Harry laste puhul.

Inglismaa kaguosas asuv Sussex on rikkaliku ajalooga ala. Kunagi oli seal Sussexi kuningriik, mida valitsesid anglosaksid kuningad, kelle seas on üks kuulsamaid, 7. sajandil valitsenud Æthelwealh.

Normandia hertsogi Guillaume, kellest sai hiljem Inglise kuningas William I Vallutaja, maabus oma väega Sussexis, kus toimus 1066 aastal kuulus Hastingsi lahing, milles Gullaume'i väed lõid anglosaksi kuninga Harold II vägesid.

William Vallutaja Bayeux' vaibal
William Vallutaja Bayeux' vaibal Foto: wikipedia.org
Anglosaksi kuningas Harold II Bayeux' vaibal
Anglosaksi kuningas Harold II Bayeux' vaibal Foto: wikipedia.org

Sussexi hertsogi tiitlit kandis alates 24. novembrist 1801 Briti prints Augustus Frederick, kes oli kuningas George III (valitses 1760 – 1820) kuues poeg.

Briti prints Augustus Frederic, Sussexi hertsog
Briti prints Augustus Frederic, Sussexi hertsog Foto: wikipedia.org

Prints Augustus oli abielus Lady Augusta Murryga, neil oli kaks poega, kuid kuna see abielu tühistati, siis ei saanud ta järglased Sussexi hertsogi ega teisi tiitleid. Prints Augustus suri 21. aprillil 1843.

Sussexi hertsogi vapp
Sussexi hertsogi vapp Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles