Göteborgi lennujaama turvanõu mosleminaistele: pange lusikas püksi, kui tahate sundabielust pääseda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lusikas. Pilt on illustreeriv
Lusikas. Pilt on illustreeriv Foto: Ingram Vitantonio Cicorella / PantherMedia / Ingram Vitantonio Cicorella/Scanpix

Rootsi Göteborgi lennujaama töötajad said juhised, kuidas kaitsta tüdrukuid ja noori naisi, keda ohustab välismaal sundabielu või genitaalide ümberlõikamine.

Neil naistel soovitatakse panna enne turvakontrolli läbimist aluspükstesse näiteks lusikas, teatab iltalehti.fi. 

«Turvaskänner hakkab kohe häält tegema kui on metalli. Need reisijad võetakse kontrollimiseks kõrvale ja siis saavad naised anda lennujaama töötajatele teada, et nad on ohus. See võib olla nende viimane õlekõrs,» selgitas Göteborgi sotsiaalameti töötaja, auvägivalla ohvreid abistava programmi juht Katarina Idegård.

Moslemitüdruk. Pilt on illustreeriv
Moslemitüdruk. Pilt on illustreeriv Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández/Scanpix

Rootsis ei ole andmeid, kui paju Rootsi kodakondsusega tüdrukuid, kes enamjaolt on moslemiperedest, viiakse vastu nende tahtmist välismaale, kus nad sunnitakse abielluma või siis tehakse neile genitaale muutev operatsioon.

Idegårdi teatel saav Rootsi hädaabitelefon aastas ligi 140 kõne, mis puudutab sund-ja lapsabielu või genitaale muutvat operatsiooni.

Naisõiguslased loodavad, et ka teiste Rootsi lennujaamade töötajad hakkavad aktiivsemalt aitama tüdrukuid ja naisi, keda ohustavad tavad, mis ei sobi euroopalikku ühiskonda.

Göteborg sai «lusikas püksis» idee Briti Karm Nirvana organisatsioonilt, mille teatel on nad päästnud lihtsa strateegia abil sadu tüdrukuid, keda on ohustanud välisriikides sundabielu.

Lusikas. Pilt on illustreeriv
Lusikas. Pilt on illustreeriv Foto: Sergej Razvodovskij / PantherMedia / Sergej Razvodovskij/Scanpix

Nende teatel on lusikas lihtne, kuid efektiivne kaitsemeetod, mis aitab tüdrukutel pääseda oma kontrolliva pere käest.

Göteborgi sotsiaalamet soovitas õpetajatel, sotsiaaltöötajatel ja lastekaitsjatel olla valvel ja uurida, kus ja kuidas lapsed koolivaheaega veedavad.

Varsti hakkab suvine koolivaheaeg ja moslemivanemad võivad seda kasutada ära, saate tütreid välismaale abielluma.

«Sotsiaalametnikel ja lennujaama töötajatel tuleb olla valvsam, sest just koolivaheaegadel ohustavad tüdrukuid enim välisriikidesse saatmine, kas siis sundabiellumiseks või ümberlõikamiseks,» jätkas Idegård.

Rootsi seaduse järgi on sundabielud ja naiste ümberlõikamised keelatud, seda ka juhul kui need leiavad aset teistes riikides. Nende ees saab määrata pika vanglakaristuse.

2015. aasta andmetel on 38 000 Rootsi kodakondsusega või Rootsis elavat naist ümber lõigatud. Enamik neist naistest on pärit Somaaliast, Eritreast, Etioopiast, Egiptusest ja Gambiast, kus on domineeriv islami usk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles