Maailma tuntuim naisvõidusõitja Danica Patrick lõpetab karjääri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Jared C. Tilton / AFP/Scanpix

Ameeriklanna Danica Patrick, kes on maailma kõige tuntum naisvõidusõitja, sõitis möödunud nädalalõpul oma viimase sõidu ja teatas, et lõpetab karjääri.

Kuigi ta sõit Indianapolis 500 võistlusel lõppes seinas, ei kahanda see 36-aastase naise saavutusi mootorispordis, teatab USA Today ja iltasanomat.fi.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Darron Cummings / AP/Scanpix

Patricki teekond autovõidusõitjate tippu algas, kui ta oli kümneaastane. Ta vanemad Beverly Ann ja Terry Joseph Patrick otsisid harrastust, mida saaks kogu pere koos harrastada ja nad jõudsid kardisõiduni.

Nii Danicale kui temast kaks aastat nooremale õele Brooke’ile see meeldis, kuid sellega jäi tegelema vaid Danica, kes osutus väga andekaks.

Vanemate sõnul said nad aru, et Danicat tõmbab kiirete autode poole ja ta sai kardisõidu selgeks väga kiiresti, läbides igal nädalalõpul ringi iga korraga kiiremini.

Kuigi Danica Patricki esimene kardivõistlus lõppes seinasõidus kiirusel 40 kilomeetrit tunnis, tuli ta mitme võistluse kokkuvõttes 22 noore võistleja seas teiseks.

Temast sai hiljem USA kardimeister ning 1996. aastal võeti ta vastu Indianapolise Lyn St Jamesi noorte andekate sõitjate programmi õpilaseks.

Kaks aastat hiljem lõpetas Patrck USAs keskkooli ja suundus Ühendkuningriiki, kus ta võistles Vauxhall ja vormel Ford sarjas.

Danica Patrick nooremana
Danica Patrick nooremana Foto: XLNY / Stella Pictures/Scanpix

Tal avanes 2001. aastal võimalus olla vormel-3 sarjas testsõitja, kuid temaga sõitjalepingut siiski ei sõlmitud.

Patricki sõnul olid Ühendkuningriigi aastad ta elus väga üksildased, kuna ta oli ainus naine ja ainus ameeriklanna meeste spordialal ning ta koges diskrimineerimist.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: JONATHAN FERREY / AFP/Scanpix

«Mäletan treeningut, kus ma olin kõikidest teistest kiirem. Tiimi omanik tuli poisse kiitma ja suur oli tema üllatus, kui mina, tüdruk, olin kõige kiirem. Ta sõnas vihaselt, et poisid ei tee oma tööd. Ta saatis meid uuesti treenima. Ta ei uskunud, et ma suutsin poisse edestada, samas see vihastas teda. Igatahes ei õnnitlenud ta mind,» meenutas ameeriklanna.

Patrick läks mõni aeg pärast seda juhtumit kodumaale USAsse tagasi, kus ta järgnevatel aastatel võistles erinevates sarjades. Näiteks Toyota Atlantic Seriesis oli ta alates 1974. aastast esimene naine.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Patrick Smith / AFP/Scanpix

Kui Patrick oli 2005. aastal 23-aastane läks ta IndyCar sarja, kus ta sai kuulsaks. Ta lõpetas esimese hooaja 12. kohal ja ta valiti Aasta Uustulnukaks.

2008. aastal oli ta selle sarja üldvõitja, olles esimene naine, kes midagi sellist saavutas.

2009. aastal sai ta Indianapolis 500 võistlusel kolmanda koha, olles sellel võistlusel kõrgeima koha saanud naine.

2011. aastal läks Patrick Nascar sarja, kus ta parim positsioon üldarvestuses oli kümnes. Sama aastal oli ta Yahoo netiotsingus kõige otsitum sportlane.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Mark J. Rebilas / USA TODAY Sports/Scanpix

2013. aastal sai temast esimene naine, kes pääses Nascar sarja Daytona 500 võistlusel poodiumikohale.

2014. aastal oli Patrickil 15 sponsorit, kuid ei ole teada, kui palju ta täpselt teenis. Teada on, et siis said temast suuremat tasu vaid kuus vormel-1 pilooti.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Mike Coppola / AFP/Scanpix

2017. aastal oli Patrick oma sissetulekult naissportlaste seas kolmas. Temast said rohkem vaid tennisestaarid Serena Williams ja Angelique Kerber.

Majandusväljaannete teatel teenis Patrick oma karjääri jooksul 12,2 miljonit dollarit (11 miljonit eurot), millest 7,2 miljonit dollarit sai ta võitude eest ning ülejäänu oli sponsortulu. Ta on viimasel paaril aastal olnud Nascari üks paremini teenivatest sõitjatest.

Patricki suurepärased sõidud meeste pärusmaal on toonud talle kuulsust ja tähelepanu, seda nii heas kui halvas mõttes.  

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: BRENT SMITH / REUTERS/Scanpix

Teda kritiseeriti, et ta tõmbas sellega, et on naine, meesvõidusõidustaaridelt tähelepanu endale, samas ei saavutanud ta just kõrgeid kohti.

Paljud meessõitjad hingasid kergemalt, kui ta 2011. aastal IndyCar sarjast lahkus ja Nascari läks.

«Temaga kaasnes nii positiivset kui negatiivset. Kogu sari hakkas järsku keerlema tema kena näolapi ümber. Ta sai uustulnukana 12. koha, mis pakkus ajakirjandusele ja fännidele rohkem huvi kui võitjad,» sõnas IndyCar sarja endine juht Michael Andretti.

Patrickit kritiseeriti veel selle tõttu, et ta ei käitunud nagu sportlane, vaid nagu modell. Ta oli kaks korda Sports Illustratedi ujumisriiete numbris ning Super Bowli poolajal näidatud reklaamis.

Danica Patrick
Danica Patrick Foto: Patrick Smith / AFP/Scanpix

«Kas kasutan ära, et olen naine? Loomulikult, sest see on minu tugevaim trump. Varem ma oma välimusele nii palju tähelepanu ei pööranud, kuid kui välimus aitab mul saavutada eesmärke, siis kasutan seda. Pean esindama sponsoreid, oskama suhelda meedia ja firmade juhtidega. Ma saan rohkem tähelepanu kui minust paremad sõitjad, kuid igal asjal on oma hind ja mina maksan oma soo tõttu kõrget hinda. Mind jälgitakse ja kritiseeritakse, pean pidevalt vaatama, mida ütlen,» sõnas ameeriklanna ühes intervjuus.

Mõned autovõidusõidufännid on  Patrickit sotsiaalmeedias üsna karmilt kritiseerinud.

Meediauurija Allison Harthcocki teatel on osa vihast põhjustatud sellest tähelepanust, mida ta saab, osa viha on sellest, et tal on kena välimus.

«Kõik vihkavad kõige kaunimat tüdrukut. Nii meestele kui naistele ei meeldi naised, kes on oma välimusega rahul ja enesekindlad. Danical on olemas nii ilu kui enesekindlus, mille tõttu nii mõnigi  tunneb end ebamugavalt,» selgitas ekspert.

On võidusõidufänne, kelle arvates on Patrick eeskujuks neile noortele naistele, kes tulevikus tahavad võidusõitjaks saada.

Patrick on seisukohal, et naised saaksid hästi hakkama ka «kuninglikus» vormel-1 sarjas, kuna autospordis on kõige tähtsam hea reaktsioon ja vastupidavus.

Danica Patrick IZOD IndyCar Series võistlusel Kanadas Edmontonis
Danica Patrick IZOD IndyCar Series võistlusel Kanadas Edmontonis Foto: CHRIS TROTMAN / AFP/Scanpix

Vormel-1 endine mogul Bernie Ecclestone tahtis Patrickit seal katsetada ja ameeriklanna saigi teha testsõite, kuid vormel-1 pilooti temast siiski ei saanud.

Patrick ei jää pärast autovõidusõidu karjääri lõppemist loorberitele puhkama. Tal on oma riidekollektsioon ja ta toodab veini. Ta on välja andnud tervilikke eluviise tutvustava raamatu, millele tuleb järg. 

Danica Patrick oli 2005 – 2013 abielus Paul Edward Hospenthaliga, ta praegune elukaaslane on ameerika jalgpalli mängiv Aaron Rodgers.

Danica Patrick ja ta elukaaslane Aaron Rodgers
Danica Patrick ja ta elukaaslane Aaron Rodgers Foto: Chris Graythen / AFP/Scanpix

Patrick sõnas pärast oma viimast Indianapolis 500 võistlust, et ta on tänulik selle eest, et sai karjääri positiivsete nootidega lõpetada.

«Jään kaasvõistlejaid igatsema ja loodan, et nemad igatsevad mind kasvõi natuke. Loodan, et mind meenutatakse hea sõitjana ja alles siis kena välimusega naisena,» lausus ameeriklanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles