Tänapäeva arsti soovitus 5000-aastasele jäämees Ötzile: söö vähem rasvast liha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi kunstnikud Adrie Kennis ja Alfons Kennis tegid jäämees Ötzi rekonstruktsiooni
Hollandi kunstnikud Adrie Kennis ja Alfons Kennis tegid jäämees Ötzi rekonstruktsiooni Foto: Andrea Solero / AFP/Scanpix

Kui tänapäeva arst saaks anda 5300-aastasele jäämees Ötzile terviseoovituse, siis see oleks, et ta peaks sööma vähem rasvast liha ning võtma vererõhu- ja kolesterooliravimeid.

Ötzi nimeks saanud muumia leidsid 1991. aastal Itaalia Alpides matkanud, praegu asub jäämees Bolzanos Lõuna-Tirooli arheoloogiamuuseumis, teatab livescience.com.

Jäämees Ötzi
Jäämees Ötzi Foto: Andrea Solero / AFP/Scanpix

Teadlased on aastaid uurinud Ötzit, leides nüüd kompuutertomograafia abil, et teda ohustasid ühekülgse toitumise ja geneetilise eelsoodumuse tõttu südame- ja veresoonkonna haigused ning ta oleks võinud saada infarkti.

Uurimine näitas, et kaua aega tagasi elanud mehel oli arterite ahenemine ja lubjastumine.

Ötzit uurinud USA Johns Hopkinsi meditsiinikeskuse kardioloogi Seth Martini teatel ohustas jäämeest infarkt ja kui teda ei oleks tapetud, oleks ta tõenäoliselt mõne aja pärast võinud ikkagi terviseprobleemide tõttu surra.  

Jäämees Ötzi
Jäämees Ötzi Foto: GERHARD HINTERLEITNER / AFP/Scanpix

«Kuna Ötzil ei olnud kuskilt võtta tänapäevaseid ravimeid, siis oleks teda aidanud menüü, milles on vähe liha ja rohkem taimset toitu,» selgitas arst.

Jäämehe kehauuring näitas, et ta toidus oli väga palju rasvast liha ning ta viimane söömaaeg enne surma koosnes kitse- ja hirvelihast ning leivast.

«Kui Ötzi oleks sattunud tänapäeva, siis oleks ta kohe haiglasse ravile suunatud ja operatsioon tehtud. Selle abil oleks infrakti saanud ennetada,» jätkkas Martin.

Lisaks kõrgele kolesteroolile ja infarktiohule, olid sel mehel viletsad hambad ja liigesed, laktoositalumatus, puukborrelioos, soolenugised, paeluss ja maohaavandid.

Jäämees Ötzi
Jäämees Ötzi Foto: Andrea Solero / AFP/Scanpix

Uurijaid leidsid üle 5000 aasta tagasi elanud mehe kehalt 61 tätoveeringut, mis arvatakse olevat seotud mingite rituaalidega.

Umbes 46-aastane Ötzi hukkus nii pähe saadud löögi kui  teda abaluu alla tabanud noole tõttu.

Kardiloog Seth Martini lisas, et Ötzil ei tekkinud infraktioht tänapäevase elustiili tagajärjel, vaid tal oli südame- ja veresoonkonna haiguste eelsoodumus.

«Ötzi ei olnud ülekaaluline, ei suitsetanud, liikus palju ega söönud tänapäeva rämpstoitu. Seega oli eelsoodumus teatud haiguste tekkeks geenides,» selgitas asjatundja.

Hollandi kunstnikud Adrie Kennis ja Alfons Kennis tegid jäämees Ötzi rekonstruktsiooni
Hollandi kunstnikud Adrie Kennis ja Alfons Kennis tegid jäämees Ötzi rekonstruktsiooni Foto: Andrea Solero / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles