Video: Vogue'i esikaanefoto saudi printsessist viitab, et Saudi Araabia naised saavad varsti juhtimisõiguse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia printsess Hayfa bint Abdullah al-Saud.
Saudi Araabia printsess Hayfa bint Abdullah al-Saud. Foto: Youtube

Moeajakirja Vogue araabiakeelse juuninumbri esikaanel on foto Saudi Araabia printsessist Hayfa bint Abdullah al-Saudist, kes istub punase luksusauto roolis.

Vogue Arabia avaldas sellise foto, kuna konservatiivses islamiriigis Saudi Araabias valmistutakse tühistama naiste autojuhtimiskeeldu, teatab The Guardian.

Ajakirja artiklis tõdetakse, et printsess on üks edumeelsemaid naisi Saudi Araabias. Ta toetab kroonprints Mohammed bin Salmani reforme, mis puudutavad naistele suuremate õiguste andmist ja islamivaimulike võimu kärpimist.

«Meie riigis on palju islamikonservatiive, kes kardavad muutusi. Isiklikult ootan muutusi, mis puudutavad eelkõige naisi ja naiste õigust autot juhtida,» sõnas printsess pärast Saudi Araabia lääneosas asuva Jedda lähedal kõrbes toimunud fotosessiooni.

Saudi Araabia printsess Hayfa bint Abdullah al-Saud
Saudi Araabia printsess Hayfa bint Abdullah al-Saud Foto: Youtube

Mais arreteeriti Saudi Araabias 11 naisaktivisti, kes on aastaid võidelnud, et naised saaksid juhtimisõiguse ja et lõppeks süsteem, milles mehed kontrollivad naiste elu. Osa neist naistest vabastati, kuid mis on saanud enamikust, ei ole teada. Kinnitamata andmetel on neid naisi piinatud.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International (AI) teatel nimetasid Saudi Araabia võimud ja valitsusväljaanded need naised riigireeturiteks ja nad antakse kohtu alla.

«Saudi Araabias käib võitlus konservatiivide ja uuendusmeelsete vahel. Vanameelsed üritavad jätkata naiste suhtes seni kestnud poliitikat, eirates uuendusi,» teatasid inimõiguslased.

AI aktivistid lisasid, et printsessil on olnud võimalus autot juhtida, kuna tema kohta keeld ei kehtinud ja ta ei pidanud selle eest võitlema.  

Sotsiaalmeedias levivad fotod, millel on rooli taga istuva printsessi näo asemele pandud vangistatud araablannade näofotod.

Saudi Araabias saavad naised õiguse autot juhtida alates 26. juunist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles