Uus-Meremaa endine prostituut sai rüütlitiitli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Healy
Catherine Healy Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Uus-Meremaa endine seksitöötaja, kes võitles prostitutsiooni dekriminaliseerimise eest, sai nüüd Briti ühenduse kõrge autasu ja tohib oma nime ees kanda tiitlit Dame.

Kui Uus-Meremaa politsei arreteeris 1980. aastatel endise õpetaja Catherine Healy Wellingtoni bordelli tehtud haarangus, siis ei osanud naine arvata, et kunagi antakse talle autasu, teatab The Guardian.

Catherine Healy
Catherine Healy Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Healy sõnnul töötas ta seksitöölisena, et reisimiseks raha saada, sest õpetaja palgast tal selleks ei jätkunud.

«Ma ei oleks seda iialgi arvanud. Ma ei kujutanud veel paar aastat tagasi seda ette,» teatas naine.

Healy sai Uus-Meremaal tuntuks, asutades koos mitme kaasprostituudiga 1986. aastal prostituutide ühenduse, mis töötas ametiühingu põhimõttel ja võitles seksitööliste õiguste eest. Kuna 1980. aastatel levis HIV siis, oli rõhk selle ennetamisel.

Tema ja ta kaaslased olid ühiskonnas põlatud, kuid nad jätkasid võitlust prostituutide eest.

Täna sai Healy oma pikaajalise panuse eest prostituutide heaollu Dame Companion of the New Zealand Order of Merit (Uus-Meremaa teenetetähe naisliige).

Uus-Meremaa teenetemärk
Uus-Meremaa teenetemärk Foto: wikipedia.org

«Mul on seda seni raske uskuda, sest ühiskonnas peetakse tavaliselt tähtsamateks teiste elualade esindajaid. See au oli minu jaoks suur üllatus,» selgitas uusmeremaalanna.

Ta lisas, et ajakirjanikud kirjutasid vahel nende tegevusest, kuid ei intervjueerinud neid mitte kunagi. Tema silmis oli see solvav.

Healy sõnul on 21. sajandi ühiskond avatum kui oli 20. sajandi ühiskond. Ta aitas poliitikutel valmistada ette seadust, mis dekriminaliseeriks prostitutsiooni ja tagaks prostituutidele õigused.

Healy oli 2003. aastal kohal kui Uus-Meremaa parlament prostituute puudutava seadusemuudatuse vastu võttis.

Catherine Healy
Catherine Healy Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Prostituudid ei ole enam alamast klassist, vaid seksitöötajate esindajad istuvad koos politseiga nõupidamislaua taga ja arutavad, kuidas seksitöötajate tööd turvalisemaks muuta ja kuidas seksitöötajaid saaksid teatada seksuaalvägivallast,» nentis uusmeremaalanna.

Healy sõnul on Uus-Meremaa demokraatlik ja progressiivne riik, kuid on ka kitsaskohti.

Endine prostituut loodab, et Uus-Meremaal prostitutsioon legaliseeritakse ning sellest saab samasugune tähtis moment riigi ajaloos nagu oli 1893. aastal naistele hääletusõiguse andmine ja 1984. aastal  tuumavabaks riigiks saamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles