Video: Lõuna-Aafrikas jäi meteoorkeha farmi turvakaamera ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrika Vabariigis turvakaamera videole
Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrika Vabariigis turvakaamera videole Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA astronoomide ja Lõuna-Aafrika Vabariigi farmerite sõnul nägid nad 2. juunil Lõuna-Aafrika taevas meteoorkeha, mis oletatavalt oli tükk asteroidist.  

Teadlastelt nimetuse 2018 LA saanud objekt oli umbes kaks meetrit lai ja ta liikus meie planeedi atmosfääri sisenedes kiirusega üle 61 000 kilomeetri tunnis (17 kilomeetrit sekundis), teatab theweathernetwork.com.

Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrikas turvakaamera videole
Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrikas turvakaamera videole Foto: Kuvatõmmis/Youtube

2018 LA keha märkasid 2. juunil esimestena USA California Catalina taevavaatluse programmi teadlased, kes edastasid oma andmed kontrolliks kolleegidele Harvard-Smithsonian astrofüüsika ja NASA maalähedaste objektide keskusele. Sealsed teadlased kinnitasid maavälise objekti liikumist Maa suunas.

Astrofüüsikute arvates oli tegemist boliidi ehk suure massiga meteoorkehast pärit väikese osaga, mille liikumine lõppes plahvatusega ning millest võis jääda maapinnale meteoriit.

Boliid
Boliid Foto: wikipedia.org

Selle keha liikumise jäädvustas Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgist edelas asuva farmi turvakaamera, mille lindistusel on näha taevas heledat valgussähvatust ja siis selle kadumist metsa taha.

Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrika Vabariigis turvakaamera videole
Meteoorkeha plahvatus jäi Lõuna-Aafrika Vabariigis turvakaamera videole Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Noor farmer Barend Swanepoel postitas turvakaameralindistuse Youtube’i.

Mehe teatel on nende kaamera suunatud loodesse ja kosmiline külaline jäi sellele 2. juunil kell 18.49 kohaliku aja järgi. NASA andmetel leidis keha plahvatus aset 50 kilomeetri kõrgusel maapinnast.

Samas Lõuna-Aafrika piirkonnas elava Melissa Delporti sõnul oli ta abikaasa väljas ja märkas taevas valgussähvatust, kuid ei seostanud seda kosmilise külalisega.

Delportid vestlesid järgmisel päeval naabritega ja naabrite teatel nägid ka nemad erksat valgust, arvates et tegemist on tõenäoliselt meteooriga.  

Delportid vaatasid oma farmi turvakaamerate lindistust ja nägid seal, kuidas taevast langeb ere kera, mis mõne aja pärast kaob metsa taha.

USA California Catalina teleskoobiprogrammi teadlaste teatel näeb meie planeedi erinevates paikades üsna sageli meteoore, vahel leitakse ka meteoriite.

«Suuri asteroide jälgitakse pidevalt, kuid neilt pärit väiksemaid osi on keerulisem jälgida, kuid isegi väike osa võib meie atmosfääri sattudes tekitada suure plahvatuse. Nüüd nähtud keha oli liiga väike, et see oleks suurt kahju tekitanud,» laususid eksperdid.  

Venemaal Tšeljabinski kohal 2013. aasta veebruaris plahvatanud meteoorkeha oli umbes 20 meetrit lai ja selle plahvatamine tõi kaasa hoonete purustusi.

Venemaal Tšeljabinskis plahvatas 2013. aasta veebruaris meteoorkeha, tekitades majadele purustusi
Venemaal Tšeljabinskis plahvatas 2013. aasta veebruaris meteoorkeha, tekitades majadele purustusi Foto: OLEG KARGOPOLOV / AFP/Scanpix

Meteoorkeha ehk meteoroid on planeetidevahelises ruumis liikuv tahke keha, mis Maa atmosfääri sattudes põhjustab meteoori ning võib meteoriidina maapinnale langeda.

Meteoorkeha, mille läbimõõt on suurem kui üks kilomeeter, nimetatakse asteroidiks.

Asteroid
Asteroid Foto: Lightroom / Nasa / Lightroom Pho/Scanpix

Meteoor (rahvakeeles «langev täht») on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha põhjustatud valgus-, heli-, elektri- ja teiste nähtuste kompleks. 

Kui keha põlemise jääk langeb maapinnale, nimetatakse seda meteoriidiks.

Meteoor
Meteoor Foto: YUANHUANHUAN / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles