Kes mängib jumalat? Tallinn Art Weeki vabastab loovuse rütmid linnas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiwa
Kiwa Foto: Kuvatõmmis

Juba täna keskpäeval saab Vabaduse väljakul alguse järjekorras kolmas Tallinn Art Week, mille manifest terve nädala jooksul on «mängides Jumalat? Inimkonna tulevik…», mis väljendab tänapäeva inimese vajadust kiiruse ja tarbimise järele ning suunab mõtisklema lähituleviku maailmakorralduse üle.

Vabaduse väljaku kunstipäeva näol on tegemist ühe suurima avatud ekspositsiooniga Eestis, mis pakub võimalust publikul sukelduda kunsti ja kultuuri ning ka ise loominguliselt kätt proovida. Kohal on Eesti tippkunstnikud ja -loojad, kunstiorgansisatsioonid ning galeriid, kes tutvustavad oma tegemisi.

Tartu Kunstimaja väljapanek on sel aastal  üles ehitatud Kalli Kalde loodud graafilistele lehtedele, mis on inspireeritud EstCube’i eduloost. Teine osa koondub ümber Marge Nelki steampunkt-esteetikat järgiva kollaaži.

Eesti Maalikunstnike Liidu tänavuse väljapaneku teemaks on «Portree». Maalitehnikaid esitlevad eri kunstnikud, kes viivad seda läbi nii kohapeal maalides kui ka oma varemloodud töid eksponeerides. Kunstnikud maalivad nagu vanasti, kasutades kaasaskantavat molbertit.  

Eesti Akvarellistide Ühendusest võtavad Vabaduse väljaku kunstipäevast osa Kerstin Rei, Mall Paris, Eero Ijavoinen ja Tuuli Puhvel. Kunstnike huviorbiidis on eelkõige inimene ja tema seosed ümbritsevaga.

Haus galerii eksponeerib Inglismaal resideeruva Eesti päritolu kunstniku Meriliis Rinne eksperimentaalseid paberskulptuure sarjast «Crashed», mis on loodud eelmisel aastal Londonis toimunud Frieze Weeki jaoks. Tegu on «hävitatud, lõhutud ja piinatud» joonistustega, mis on inspireeritud Joseph Helleri romaanist «Catch-22» ja sealsest paradoksaalsest olukorrast, kus vastuolulise loogika abil õigustati ja varjati võimu kuritarvitamist.

Vabaduse väljak muutub kunstisaaliks
Vabaduse väljak muutub kunstisaaliks Foto: artweek

Galerii Positiiv esitleb Reet Sau väljapanekut «Olulised küsimused» / «Essential Questions». Avangard galerii esitleb kunstnik Tarrvi Laamanni teost «Loovuse rütmid»/«Rhythm of Creativity». Väljapaneku keskmes on dialoog helivõnkumise ja kunstniku poolt tõlgendatud kuvandite vahel. Tallinna Õpetajate Maja galerii väljapanekul eksponeeritakse Triinu Jürvese installatsiooni «Valikuvabadus» (2010).

Kunstikoolide õpilased koostöös õpetajatega loovad oma nägemuse tuleviku linnast. Valmib stencil-tehnikas pannoo, mida on võimalik esitleda eri paikades. Töötoa läbiviimist organiseerib Eesti Kunstikoolide Liit.  

Terje Ojaver toob Vabaduse väljakule oma teose «Põgenevad kivid», mis on poeetiline vihje ilmvõimatuna näivate nähtuste võimalikkusest. Liikuvad kivid on omalaadne force-majeure’i tehnoloogia ja eksistentsi piiril. «Põgenevad kivid» on emotsionaalne metafoor apokalüptilises maailmas.  

Vabaduse väljakul saab tutvuda ka kevadel toimunud konkursi Tulevikutäht 2018 parimate paladega. Lisaks tuleb publikule oma parimaid palu eksponeerima ka Fahle galerii.

Päeva jooksul toimuvad etteasted, lõbusad ja harivad töötoad ning meeleolukad kohtumised kunstnikega.

Lisainfo ning täpsem ajakava on leitavad Tallinn Art Weeki kodulehel ning Facebookis.

Tallinn Art Week on 2016. aastal alguse saanud festival, mille eesmärgiks on moodsa kunsti toomine inimesteni. Üritust korraldab NOAR.eu Eesti Kaasaegse Kunsti Keskkond, mis pakub ühtset platvormi Eesti ja Baltikumi moodsa kunsti paremikule, koondades endas ca 2000 teost enam kui 200 eri kunstnikult.

Vaata videot SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles