Põgenike päeva eri: maailmakuulsad põgenikud

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mila Kunis on sündinud Nõukogude Ukrainas, kuid kolis perega seitsme-aastaselt USAsse elama.
Mila Kunis on sündinud Nõukogude Ukrainas, kuid kolis perega seitsme-aastaselt USAsse elama. Foto: FGLOS / AXELLE/BAUER-GRIFFIN / MEGA

Täna, 20. juunil, tähistatakse maailma põgenike päeva. Selle päeva tähistamiseks oleme kokku pannud nimekirja maailmakuulsatest inimestest, kes alustasid enda elu põgenikena.

Põgenike päev on üks nendest tähtpäevadest, millest keegi midagi kuulnud pole, aga kui see ükskord kätte jõuab, siis ei oska ka midagi peale hakata. 

Raske elualgus ei tähenda, et inimene peaks leppima nende kaartidega, mis talle on kätte mängitud. Need inimesed seda ei teinud. Nendest inimestest on nüüdseks kujunenud oma valdkonnas tuntud ja austatud inimesed.

Freddy Mercury

Queeni esilaulja on sündinud Zanzibaris, kuid põgenes sealt 17-aastasena 1964. aastal, kui seal toimus suur revolutsioon. Tema ja tema perekond kolis elama Suurbritanniasse.

Freddie Mercury
Freddie Mercury Foto: Scanpix

Mila Kunis

Hollywoodis ilma teinud näitlejanna sündis Nõukogude Ukrainas, kuid põgenes sealt seitsme-aastasena, kuna nad kannatasid religioosse tagakiusamise all. Mila Kunis ja tema pere on juudid.

Mila Kunis
Mila Kunis Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA

Albert Einstein

Kuulus füüsik põgenes koos paljude teiste juutidega 1933. aastal Ameerikasse, kuna nad kannatasid natside käe all usulise tagakiusamise all.

Albert Einstein
Albert Einstein Foto: / AP/Scanpix

Rita Ora

Laulja sündis Kosovos, mis oli siis osa Jugoslaaviast, kuid põgenes koos perekonnaga Suurbritanniasse, kui ta oli vaid ühe-aastane. Albaanlased kannatasid siis Slobodan Milosevitši juhitud režiimist tekitatud tagakiusamise all.

Rita Ora.
Rita Ora. Foto: Anthony Behar / Anthony Behar/Sipa USA

Gloria Estefan

Ladina popplaulja on sündinud Kuubal, kuid põgenes seal 1959. aasta kommunismi revolutsiooni ajal, mida juhtis Fidel Castro. Tema ja tema pere kolis elama Miamisse USAs.

Gloria Estefan
Gloria Estefan Foto: XLNY/Stella Pictures/Scanpix

Sigmund Freud

Austria neuroloogist, psühhiaatrist ning psühhoanalüüsi teooria ja meetodi rajajast sai põgenik tema elu lõpul, kui ta põgenes koos oma abikaasaga natside käest, kui nad 1938. aastal okupeerisid Austria. Freud suri aasta hiljem.

Sigmund Freud
Sigmund Freud Foto: PA/PA Wire/Press Association Images

Henry Kissinger

Henry Kissinger
Henry Kissinger Foto: Postimees.ee

Kissinger oli vaid 15-aastane, kui ta koos perega natside poolt okupeeritud Saksamaalt lahkus. Pere kolis lühikeseks ajaks Inglismaale, kust edasi liiguti USAsse. 

Andy Garcia

Tuntud USA näitleja on sündinud Kuubal, kust tema ja tema perekond 1961. aastal Miamisse põgenes. Sel aastal ebaõnnestus USA vägedel Castro režiim kukutada. Seda lahingut kutsutakse tänapäeval sigade lahe dessandiks.

Andy Garcia.
Andy Garcia. Foto: Reuters / Scanpix

Marlene Dietrich

Näitlejanna alustas oma karjääri Saksamaal, kuid põgenes 1920ndatel, kui natsid hakkasid riigis võimu haarama.

Marlene Dietrich
Marlene Dietrich Foto: ©1999 Credit:Topham Picturepoint / Scanpix

Anne Frank

Sakslasest juut, kes põgenes teise maailmasõja ajal noores eas koos oma perega Hollandisse. Kuid natsid said ta kätte ja neiu suri hiljem koonduslaagris. Anne Frank kirjutas põgenedes ja vangistuses olles mitu päevikut, kus kirjeldas Hitleri režiimi õuduseid.

Anne Frank
Anne Frank Foto: wikipedia.org

K'Naan

Muusik sündis Somaalias, kuid põgenes sealt Somaalia kodusõja ajal 13-aastasena Kanadasse. K'Naan on kõige enam tuntud 2010. aasta MMi laulu «Waving Flag» järgi.

Mika

Sündinud Beirutis, Liibanonis 1983. aastal. Tema pere kolis 1984. aastal Pariisi, kui Liibanoni kodusõja ajal rünnati USA saatkonda. Pärast koliti Suurbritanniasse, kus Mika lauljana läbi lõi.

Victor Hugo

«Jumalaema kirik Pariisis» looja pidi korduvalt Prantsusmaalt oma poliitiliste vaadete tõttu põgenema.

Victor Hugo.
Victor Hugo. Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles