Video: väikesed linnud seadsid Kanada suurima muusikafestivali toimumise ohtu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor kilatüll
Noor kilatüll Foto: Wikipedia.org

Kanada suurim muusikafestival Ottawa Bluesfest on ohus, kuna festivalialale, mis asub Ottawas Kanada sõjamuuseumi pargis, on asunud pesitsema ja elama väikesed kilatüllid (Charadrius vociferus).

Festivaliala 11 päeva kestvaks festivaliks ettevalmistavad töölised leidsid paigast, kuhu peaks rajatama põhilava, kilatülli pesasid koos munadega, teatab The Guardian.

Kanadas on kilatüllid kaitse all, kuna tegemist on ohustatud liigiga.

Kanada Ottawa Bluesfest
Kanada Ottawa Bluesfest Foto: wikipedia.org

«Kilatüllide tulek tekitas probleemi, mis tuleb kiiresti lahendada. Meil on festivali toimumispaik ja ajakava juba ammu kinnitatud ning me ei saa seda enam eriti muuta,» teatas 5. juulil algava festivali juht Mark Monahan.

Kilatüll
Kilatüll Foto: wikipedia.org

Linnupesade ja munade leidmise tõttu katkestati pealava ehitamine ning kohale kutsuti ornitoloogid, kes kinnitasid, et tegemist on kilatüllidega.

Festivalil turvalisuse eest vastutava turvafirma esindajad panid lindude pesituspaiga ümber erkkollased lindid ja turvatöötajad valvavad linde ööpäeva ringselt.

Ornitoloogide teatel kulub kilatülli poegadel munast koorumiseks 26 päeva.

Noor kilatüll
Noor kilatüll Foto: wikipedia.org

«Kuna munad leiti juhuslikult, siis me ei tea, millal pojad kooruvad. Teada on, et kui noorlinnud lendavad pesast, siis ei pöördu nad sinna tagasi. Loodame, et pesad tühjenevad enne festivali algamist,» lausus Monahan.

Ta lisas, et kui seda ei juhtu, siis tuleb leida varuväljapääs, mis võib olla festivali alguse mõnevõrra edasi lükkamine, äärmuslikul juhtumil aga festivali teise paika viimine.

Kamada Ottawa Bluesfest
Kamada Ottawa Bluesfest Foto: wikipedia.org

Festivali korraldajad pöördusid Kanada keskkonnaameti poole palvega, kas kilatüllide pesasid tohib viia kontserdipaigast vähemalt 50 meetri kaugusele või siis looduskeskusse, kus asjatundjad lindude eest hoolitsevad.

Festivalialale peaks kerkima viis lava ja nende ehitamiseks on üsna vähe aega.

Täiskavanud kilatüllid on umbes 23 - 27 sentimeetrit pikad ja kaaluvad 80 – 150 grammi.

Noor kilatüll
Noor kilatüll Foto: wikipedia.org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles