Soomes leiti põgenenud kuningboa pööningult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningboa
Kuningboa Foto: JUAN CARLOS ULATE / REUTERS/Scanpix

Soomes Vantaas põgenes möödunud nädala esmaspäeval18. juunil korrusmajas asuvast katusekorterist kuningboa (Constrictor constrictor), kes siiski ei jõudnud kuigi kaugele roomata.

Omaniku sõnul tekkis tal paanika, kui ta pooleteisemeetrist madu Ollit elukohast ei leidnud ja ta arvas, et madu pääses välja, teatab iltalehti.fi.

Kuningboa. Pilt on illustreeriv
Kuningboa. Pilt on illustreeriv Foto: Leif Jaederberg / GD / SCANPIX / Code 71155/Scanpix

Ta teatas juhtunust politseile, sest kuningboa võib olla ohtlik, kuna kägistab oma kehaga ta haardesse sattunuid.

«Kui madu kadus, tabas mind paanikahoog. Arvasin, et ta pääses kuskilt välja ja on nüüd vabaduses, ohustades naabruses elavaid inimesi,» teatas omanik.

Maoomanik ja kohale kutsutud politsei leidsid mao lõpuks neljapäeval, 21. juunil korrusmaja pööningult, kus ta otsis oletatavalt väljapääsu.

Kuningboa. Pilt on illustreeriv
Kuningboa. Pilt on illustreeriv Foto: wikipedia.org

«Hingasin kergendatult, kui ta üles leidsime. Õnneks ei pääsenud ta majast välja. Igatahes ei ole kellegi elu enam ohus,» lausus soomlane.

Mehe teatel nägid naabrid politseid ja tulid uurima, mis toimub. Siis said nad teada, et üks madu on põgenenud ja teda otsitakse.

«Õnneks läks kõik hästi. Ollil oli seigeldes tekkinud janu ja ta tahtis sooja,» lausus omanik.

Politsei arvas esmalt, et madu pääses välja mõnest avatud aknast, kuid siis saadi aru, et ta võib olla pööningul.

Soome maoekspert Jarmo Lanki sõnas, et hoolimata oma suurusest võib kuningboa mahtuda läbi väga kitsastest kohtadest ja olla kuid söömata. Kui looduses elavad kuningboad on väga suure saagi alla neelanud, siis isegi ühe aasta või kauem söömata. 

Kuningboa teed ületamas
Kuningboa teed ületamas Foto: wikipedia.org

Kesk-Ameerikas looduses elavad kuningboad võivad kasvada kuni kuue meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 50 kilogrammi.

Nad keeravad end oma ohvri ümber, kägistades ta. Need maod neelavad saagi tervena alla, seda võimaldab ülisuur suuosa ja väga liikuvad lõuad. 

Madude kodus pidamine muutunud aina populaarsemaks, kuid samas on juhtumeid, milles maod on kas omanike või kõrvaliste inimeste elu ohtu seadnud või nad isegi tapnud.

Kuningboa
Kuningboa Foto: Scott G. Winterton / AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles