Ärritunud feministid näitasid Juku-Kalle Raidile ust (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juku-Kalle Raid.
Juku-Kalle Raid. Foto: Viktor Burkivski

Feministid viskasid oma Facebooki grupist välja kirjamehe ja elukunstniku Juku-Kalle Raidi, kes ei suutnud nende seltskonnas kuidagi oma nokka kinni hoida. Viimati nimetas Raid idiootseks vaidlust teemal linnupoeg versus linnutütar.

«Femirastid viskasid mind välja oma pikapäevarühmast «Virginia Woolf sind ei karda»,» teatas Juku-Kalle Raid rohkem kui nädal tagasi oma Facebooki kontol. Juku-Kalle ise pakkus välja mitu erinevat teemapüstitust, millega seoses see juhtuda võis. «Omamoodi lahe, sest mõtlen parasjagu, kas põhjus oli see, et julgesin kuulutada teemapüstituse «miks peab ütlema linnupoeg, mitte linnutütar» idiootseks jm?

Juku-Kalle väljaviskamine ajas ka kogukonna enda sumisema. «Mille alusel meil kedagi välja visatakse, kallid naisrullnokad, sealjuures mina ka femirast?» küsis üks kommuuni liige selle juhtumi järel teistelt. 

7950-liikmelist Facebooki gruppi «Virginia Woolf sind ei karda!» (VWSEK) ühendab peaasjalikult huvi naisõigusluse ja feminismi vastu koos kõige sellega, mida termin endas sisaldada võib. Kogukond on avalik, kuid kõiki teemasid võõrastele ei näidata. Samas piisab tihtipeale kuumaks köetud teema levimisel sellest, kui sinu sõbrad seda jagavad. 

 «Mind lihtsalt eemaldati,» ütles Juku-Kalle Elu24-le. «Tolerantsuse kuulutajatena nad seal grupis seda ise ei ole.» 

Grupi administraator Nika Kalantar selgitas, et neil on kommuunis kindlad põhimõtted: «Vähemusi mõnitada ei tohi, tulla meid valgustama, kuidas feminism on vale ergutava vaidluse nimel ka ei tohi, sest me saame seda nii kui nii iga päev päriselus. Need, kes sellistest lihtsatest põhimõttetest ei hoidu, muidugi saavad kinga, vahest blokiga vahest mitte – sõltuvalt kuivõrd õppimisvõimeliseks inimest peame.» 

«Toimus see, mis iseenesest pidi varem või hiljem juhtuma, nimelt Juku-Kalle ülbitses ja ülbitsejaid me ei hoia,» ütles Kalantar. 

Teema, mille eest Juku-Kalle VWSEKist bänni sai, oli tõesti linnupoja teema. «Esialgne küsimus oli poolfilosoofiline lausa. Et kas ja miks tekitab tundeid, et looma järglane on alati poeg,» selgitas Kalantar. «Tagantjärele alustati suhteliselt tühine teema, kus ilmus paar huvitavat tähelepanekut, aga Juku-Kalle tuli räuskama. Temaga käituti nagu räuskajaga ikka.» 

Kalantari sõnul polegi mõni teema mõeldud elu ja surma küsimusena, vaid mõtiskleva ja veidi tšillina.  

Luuletaja ja ajakirjanik Fagira D. Morti kirjutas Juku-Kalle juhtumit kommenteerides Facebookis, et see on ere näide sellest, kuidas üks loll võib tervele grupile debiilikusildi külge kleepida. «Selle linnupoja teema algataja oli ise adminn ja mitte kõige stabiilsema närvikavaga, seega ma oletan, et lihtsalt kasutas võimu liialt,» märkis D. Morti «Jube nõme on ainult see, et niisuguste ülereageerijate ja probleemiotsijate pärast tembeldatakse kõik selles grupis olevad inimesed jahupeadeks,» lisas ta.

 «Ma usun ka, et mind oleks varsti sealt välja visatud, sest eks mind on ennegi mõnest grupist välja visatud,» tõdeb Juku-Kalle. Ja toob näiteks grupi Nostalgiline Eesti, kus ta sai bänni, sest julges kahelda, et Nõukogude Eestis oli hea elada. «Eks iga grupijuht vaatab teemasid oma mätta otsast,» lisab ta. 

Juku-Kalle Raid ise ei mäleta, kuidas ta sinna gruppi sattus, aga paljud sõbrad ja sõbrannad olid juba ees. Ta toonitab, et seal on palju mõistlikke ja mitteräuskavaid liikmeid. Väljaviskamine teda eriti ei morjenda. «Nad elavad üle selle,» lisas ta sooja irooniaga.

Vabandamiseks Juku-Kalle põhjust ei näe. «Las nad olla, nad saavad ilma minuta ka hakkama. Ma lugesin küll seda gruppi, kui keegi sõber sinna kirjutas, ja toonitan veel kord, et seal on palju mõistlikke inimesi,» lausus kirjamees. «Vahel ikka sattub sekka mõni hanguga hull.» 

«Naisõiguslased on iseenesest lahedad, ajagugi oma õiget asja, võrdsuse vastu pole nüüd küll ühelgi terve mõtlemisega inimesel midagi, samuti kõik need, kes ei soostu mingigi rassismiga. Aga minna raspliga minevikku ümber tegema... hm,» kirjutas Juku Kalle Raid Postimehe arvamusloos. 

Arvamusloo lõppu lisas Juku-Kalle hoiatava kokkuvõtte: «Ma ei näe neil lintšimistel ja ahistamistel mingit vahet. Ma ei näe mingit vahet, kes kuulutab, et kui sa pole meiega, oled sa meie vastu ja hoia ennast tagajärgede eest – kas seda kuulutab nats, kommar või ennast suva mis rassi eest võitlev hullunu või end «naisõiguslaseks» pidav radikaal»

Loe Juku-Kalle Raidi pikemat arvamuslugu SIIT

Kuna Juku-Kalle Raidi Facebooki postituse järel selgus, et on kümneid teisigi, kes on  grupist VWSEK välja visatud, uuris Elu24, mida peaks tegema, et gruppi tagasi saada? «Teoreetiliselt on kõigil see võimalus olemas, kui nad end parandavad, aga seal on faktoreid. Juku-Kallest olen alati teadnud, et ta on misogüün, olin lausa üllatunud, et alles praegu lendas välja,» rääkis Kalantar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles