Koolis, kus Rootsi printsess Estelle pidi õppima asuma, lahvatas skandaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Estelle
Printsess Estelle Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Rootsi kroonprintsess Victoria ja ta mehe, prints Danieli vanem laps, printsess Estelle pidi alustama augustis kooliteed Stockholmis Djurgårdenis asuvas Campus Manilla eliitkoolis, kuid nüüd on see kahtluse all.

Aftonbladeti teatel lahvatas selles koolis skandaal, mille tõttu kooli direktor Maija Möller Grimakova eemaldati töölt.

Rootsi õukonna pressiesindaja Margareta Thorgren teatas, et kui selles koolis probleemile lahendust ei leita, võib printsess Estelle minna mõnda teise kooli.

Rootsi printsess Estelle
Rootsi printsess Estelle Foto: Christine Olsson/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Campus Manilla kooli skandaali põhjuseks on vanemate ja koolijuhtide vastuolu.

Jõukad vanemad on annetanud nimetatud koolile suuri summasid ja nende sõnul peab kooli juhtkond nendega arvestama ja mitte ilma nende nõusolekuta otsuseid langetama.

Skandaal lahvatas, kuna jõukate perede lapsed olid koolijärjekorras, samas jäeti selles koolis  vastavalt kooliseadusele mõned kohad migrantide lastele. Jõukate vanemate arvates on nende lastel eelisõigus, migrante ei tohiks sellesse kooli lubada ja nemad ei pea sisserännanute õppimisvõimalusi oma taskust tasuma.

Kooli asutasid viis aastat tagasi õpetaja Maija Möller Grimakova ja ärimees Knut Pousette. Kooli moto on «Kool kõigile», kuid tegelikult ei vasta see tõele. Campus Manilla koolis õpib umbes 740 õpilast, kellest enamik on jõukate ärimagnaatide võsukesed, õpilaste seas on ka Rootsi aadlisuguvõsadesse kuuluvaid, kuulsuste ja poliitikute lapsi.

Veel paar kuud tagasi teatas kooli juht Grimakova, et printsess Estelle saab nende kooli õpilaseks, kuid nüüd on Grimakova kooli juhtimisest eemaldatud. Grimakova juhib veel teist Stockholmi eliitkooli Fredrikshovs slotts skolan’ it.

Printsess Estelle
Printsess Estelle Foto: Anders Wiklund/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Rootsi jõukad vanemad panevad oma lapsed mõne eliitkooli järjekorda kohe pärast sündi. Lastel  on suuremad šansid saada eliitkooli õiges vanuses, kui nad sünnivad aasta alguses.

Rootsi meedia teatel ei soovi kuninglik pere, et printsess Estelle saaks eliitkooli mõne migrandist lapse asemel, kuna siis võidakse ka nemad skandaali tõmmata. 

Kroonprintsess Victoria, printsess Estelle ja prints Daniel
Kroonprintsess Victoria, printsess Estelle ja prints Daniel Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

«Skandaal lahvatas halval ajal, sest kool algab juba augustis. Seega peab kuninglik pere Estelle’ile kiiresti uue kooli otsima, kui nad ei taha ise skandaali sattuda,» kirjutas Svensk Damtidning.

Praegu kuueaastast printsess Estelle’i kasvatatakse kui tulevast kuningannat.

Printsess Estelle
Printsess Estelle Foto: Soren Andersson / TT NEWS AGENCY/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles