UNESCO nimistusse lisati 7 uut ja põnevat paika Euroopas

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Herv/Scanpix

Sel aastal lisati UNESCO pärandi nimistusse 19 uut paika, sealhulgas seitse erilist kohta Euroopas.

Aasivissuit, Gröönimaa

Aasivissuit
Aasivissuit Foto: EPA/ Jens Fog Jensen HANDOUT/Scanpix

Aasivissuit on hõreda asustusega fjordide- ja jäämägederikas paik külmal Gröönimaal. Ala katab ligi 6200 ruutkilomeetri suurust ala, mille alla mahub ka Nipisati saar. Inuittide seas populaarne jahipidamispaik on maagilise maastiku armastajate jaoks tõeline maiuspala.

Hedeby ja Danevirke arheoloogiline kompleks, Saksamaa

Foto: Caro / Ruff / Scanpix

Saksamaal asuvasse arheoloogilisse kompleksi kuulub vana esimesest ja teisest sajandist pärinev kaubalinn. UNESCO nimistusse lisati paik seetõttu, et siin on endiselt säilinud iidsed teed, surnuaed, sadam ning mitmed hooned. Tänu oma erilisele geograafilisele asukohale suubusid linna nii Euroopa maismaa kui ka mööda vett Skandinaavia ja Balti riikide piirkonna kaubateed.

Medina Azahara kalifaatlinn, Hispaania

Foto: Roland and Sabrina Michaud / akg / Scanpix

Iidne paleelinn Medina Azahara taasavastati Andaluusias alles 20. sajandi alguse paiku. 10. sajandist pärinev araabia moslemite paleelinn on tulvil põnevaid hooneid, linnamüüre, sildu ja ka araabiapäraseid teid. 

Göbekli Tepe, Türgi

Göbekli Tepe on tulvil iidseid monumente ja sambaid, mille päritolu ja taust on endiselt müsteerium. Arheoloogid usuvad, et esemed on tõenäoliselt seotud matmise või mõne muu rituaaliga. 

Arheoloogilised varemed avastati 1963. aastal, kuid seda, mida need täpsemalt esindavad, ei ole osatud veel kindlalt välja nuputada.

Ivrea, Itaalia

Foto: Ivan Benedetto/LaPresse /Scanpix

See tööstuslik Itaalia linn on nimekirjas just oma olulisuse tõttu teadusele ja kultuurile. UNESCO on märkinud, et Ivrea on «kaasaegne sotsiaalprojekt» ning siin teeb Itaalia arvuteid ja trükimasinaid tootev ettevõte Olivetti muuhulgas ka oma uusi teste ja katsetusi. 

Naumburgi katedraal, Saksamaa

Foto: akg-images / Hilbich / Scanpix

1028. aastast pärinev kivist pühakoda on kaunistatud kaunite skulptuuride ning kunstiteostega. Katedraali sees on ka palju elusuuruses kujusid.

Chaine des Puys, Limagne, Prantsusmaa

Foto: Herv/Scanpix

Chaine des Puys on üks väheseid vulkaanilisi piirkondi Prantsusmaal. Sellel ligi 40 kilomeetri pikkuseni ulatuval lõigul on palju vulkaanilisi nähtusi. Chaine des Puysi kõrgeim punkt on 1464 meetrit, kust voolab aeg-ajalt välja ka laavat.

Allikas: The Sun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles