69 päeva maa all lõksus olnud Tšiili kaevurid saatsid Tai vutipoistele julgustava sõnumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Reygadas
Omar Reygadas Foto: HO / AFP/Scanpix

Tais tehakse pingutusi, et päästa riigi põhjaosas Chiang Rai provintsis Tham Luangi koobastikus veelõksus olevad 12 noort jalgpallurit ja nende treener.

Neile saatis julgustava sõnumi Tšiili kaevur Omar Reygadas, kes oli 2010. aastal koos oma 32 kaaslasega kaevanduses lõksus 69 päeva, teatab Daily Mail.

Omar Reygadas
Omar Reygadas Foto: Dario Lopez-Mills / AP/Scanpix

Tai koopas lõksus olijad leidsid 2. juulil Tai mereväe sukeldujatega koostööd tegevad Briti sukeldujad John Volanthen ja Rick Stanton. Selleks ajaks olid poisid ja täiskasvanu olnud koopapimeduses üheksa päeva.

Koopasse lõksu jäänud Tai jalgpallipoisid leiti üles
Koopasse lõksu jäänud Tai jalgpallipoisid leiti üles Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Tšiili kaevuri Reygadase sõnul ei peaks lapsed häbenema, et nad kardavad, kuid samas leidma endas üles julguse ja usaldama sukeldujaid, kes tõenäoliselt nad välja aitavad.

Tai ja Briti sukeldujad leidsid üleujutatud koopasse lõksu jäänud noored jalgpallurid ja nende treeneri
Tai ja Briti sukeldujad leidsid üleujutatud koopasse lõksu jäänud noored jalgpallurid ja nende treeneri Foto: Handout / AFP

«Olen oma elukutselt kaevur ja isegi mulle oli maa alla lõksu jäämine katsumus. Need poisid on väga noored  ja see kogemus võib olla kohutav, kuid arvan, et neis on piisavalt julgust ja jõudu, mis päästeoperatsioonis kasuks tuleb,» sõnas tšiillane.

Reygadase arvates on poiste treeneril piisavalt vaimset tugevust, et julgustada oma kasvandikke ja anda neile lootust, et nad pääsevad lõpuks välja.

«Raske on sellises olukorras olijatele nõu anda, kuid arvan, et meeleolu üleval hoidmiseks peaksid nad mõtlema oma peredele ja mitte kaotama lootust,» lisas tšiillane.

Reygadas ja ta kolleegid jäid 700 meetri sügavusele kaevandusse lõksu, Tai jalgpallipoisid on 800 – 1000 meetri sügavusel.

Omar Reygadas
Omar Reygadas Foto: HO / AFP/Scanpix

Tšiili kaevurid päästeti Atacama kõrbes asuvast kaevandusest ükshaaval, nende väljatoomiseks kasutati spetsiaalset kapslit, mis saadeti puuritud šahti kaudu 700 meetri sügavusele.

«Need poisid ei peaks kartma näidata oma hirmu ja nutta. Ka mina ja minu kolleegid olime hirmul. Meie seas oli ka neid, kes nutsid, kuna me ei teadnud, kas pääseme eluga,» meenutas kaevur.

Tais päästeoperatsiooni korraldajate sõnul on järgnevad 24 – 48 tundi poiste jaoks tähtis, nad kas saavad tugevust juurde või murduvad.

Tai poisse julgustas veel teine Tšiili kaevur Mario Sepulveda, kes saatis lastele videosõnumi. Sepulvedat tuntakse Tšiilis hüüdnimest Super Mario, kuna ta oli kaheksa aastat tagasi lõksu jäänud kaevurite seas vaimselt kõige tugevam, innustades teisi.

Mario Sepulveda
Mario Sepulveda Foto: MARIO SEPULVEDA / AFP/Scanpix
Mario Sepulveda
Mario Sepulveda Foto: HUGO INFANTE / AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles