Prantsusmaal vanglapõgenikku aitama sunnitud piloot: tegin seda relvaähvardusel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid
Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse piloot Stéphane Buy, kes võeti kurjategijate poolt pantvangi ja sunniti vanglapõgenikku Rédoine Faïdi aitama, rääkis nüüd oma karmis kogemusest meediale.

Buy sõnul pidi ta õpetama kahte meest helikopteriga lendama, kuid selle asemel seisis ta silmitsi relvastatud pättidega, kes talle kallale tungisid, ta uimaseks lõid ja nõudsid lendamist Pariis lähedasse Réau vanglasse, teatab The Guardian.

Piloot Stéphane Buy
Piloot Stéphane Buy Foto: Kuvatõmmis/Youtube

46-aastane Faïd pääses tänu kaaslaste sepitsusele põgenema, mille tõttu Prantsuse politsei käivitas ta tabamiseks ulatusliku operatsiooni.

Faïd kandis 25 aasta pikkust karistust 2010. aastal toime panud röövi eest, mille käigus hukkus naispolitseinik.

Rédoine Faïd
Rédoine Faïd Foto: AFP / Scanpix

Kogenud piloot, kellel on seljataga üle 3000 lennutunni, sõnas ajakirjanikele, et talle lähenesid kaks meest, kellest üks oli umbes 50-aastane ja teine 20. eluaastates.

«See oli kolmas kord, kui ma nendega kokku puutusin. Nad olid juba paar korda minuga lendamas käinud ja siis läks kõik hästi. Arvasin, et isa kinkis oma pojale helikopteriga lendama õppimise. Mulle jäi mulje, et tegemist oli tavaliste lennutundidega,» lausus prantslane.

Kaks meest sabausid Pariisi idaosas asuvasse Lognes’i lennuväljale möödunud pühapäeva, 1. juuli hommikul kell 9.30 kohaliku aja järgi. Piloot Buy oli nende jaoks valmistanud ette lendamise R44 Robinson neljakohalise helikopteriga, kuid mehed nõudsid lendamiseks viie kohaga Alouette II helikopterit.

Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid
Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid Foto: AFP / Scanpix

Buy keeldus selgitades, et Alouette II on laenatud ja ei sobi algajatele lendajatele. Ta lisas, et selles helikopteris on treeninglennuks liiga vähe kütust.

«See oli hetk, mil meie suhtlemine muutus ja mehed ähvardasid mind. Ma üritasin neile teha selgeks, et kui me nii vähese kütusega lendama läheme, kukume üsna pea alla ja nad käskisid mul kütust juurde tuua,» meenutas piloot.

Buy teatel ähvardasid kaks meest, et kui ta nende käske ei täida, siis juhtub ta perega midagi.  

Piloot lisas helikiopter Alouette II veel kütust ja sai kurjategijatelt käsu teatada lennujuhtimiskeskusele, et ta tahab õhku tõusta ja lennata kagu suunas.

Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid
Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid Foto: AFP / Scanpix

«Mõni aeg pärast õhkutõusmist sõnasid kaks meest, et ma maanduksin, sest nad tahavad põit kergendada. Tegelikult sundisid nad mind relva ähvardusel helikopterist väljuma. Nad lõid mind paar korda ja ütlesid, siis et pean lendama Réau vangla alale, kust nad tahavad kaasa võtta oma sõbra. Pättide sõnul oli mu pere nende käes pantvangis ja nad tapavad pere, kui ma ei tee seda, mida nad tahavad,» jätkas prantslane.

Buy teatel ei hakanud ta vastu, sest ta pea juures hoiti kahte relva.

Piloot allus korradustele, kuid tal oli hirm, et mis saab edasi.

«Olime mõnda aega lennanud, kui mehed teatasid, et nüüd pean maanduma. Ma ei teadnud, kus me oleme, kuid keegi hoidis ikka relva mu pea juures. Kuulsin, kuidas keegi veel tuli helikopterisse. Ma ei saanud enda heaks mitte midagi teha,» sõnas mees.

Buy jätkas, et ta ei saanud Alouette II helikopterit taaskäivitada.

«Kurjategijad muutusid väga vihaseks ja ähvardasid mu maha lasta. Nad lõid mind mitu korda relvaga, kuid sellest hoolimata ei saanud ma süsteemi käima. Arvasin, et probleem on mootoris ja teatasin, et see tuleb üle vaadata. Nad arvasid, et üritan neid takistada, kuna mootor ei hakanud ka pärast kuuendat stardikatset tööle,» meenutas prantslane.

Buy teatel andisd kurjategijad talle veel mitu hoopi, mille tõttu ta maapinnale kukkus. Nad aitasid ta taas jalule ja nõudsid taas helikopteri õhku tõusmist.

Lõpuks õhkutõus õnnestus ja piloot sai käsu lennata Réau vangla siseõuele. Piloot hoidis lennuvalmis helikopterit kümme minutit maapinnast kolme sentimeetri kõrgusel.

Buy oli tunnistajaks, kuidas kaks meest Réau  vangla külastajateosakonna ukse õhku lasid ja sealt Rédoine Faïdi kaasa tõid.

Pariisi lähedane Réau vangla
Pariisi lähedane Réau vangla Foto: Christian Hartmann / Reuters/Scanpix

Piloot sai käsu lennata Roissy suunas, kus asub Charles de Gaulle’i lennuväli, kuid lõplik siht ei olnud see lennuväli.

«Siis käskisid nad mul maanduda kiirtee lähedase Totali bensiinijaama parklas. Kurjategijad rääkisid midagi kopteri süütamisest,» meenutas mees.

Politsei leidis hiljem poolpõlenud helikopteri ja šokis Buy Pariisi kirdeosast Gonesse’ist. Piloot viidi haiglasse.

Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid
Helikopter Alouette II, mida kurjategijad kasutasid Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse võimude teatel oli Faïdi nüüdne  vanglast põgenemine viimase viie aasta jooksul juba teine.

Prantsuse politsei andmed Rédoine Faïdi kohta
Prantsuse politsei andmed Rédoine Faïdi kohta Foto: / AP/Scanpix

Politsei arvates kasutasid kurjategijad enne Faïdi vabastamist droone, mis saadeti vangla kohale lendama, et saada täpne pilt vanglaruumide asetusest, vanglaelu kellaaegadest ja valvurite tööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles