Kas viis suurt veokit reetsid hotelli, kus Trump Soomes ööbib?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Carolyn Kaster / AP/Scanpix

Soome pealinnas Helsingis asuva St. George’i luksushotelli ette sõitsid 5. juulil veoautod, millest viidi hotelli suures koguses varustust.

Soome meedia andmetel ööbib selles hotellis USA president Donald Trump, kes kohtub Helsingis nii Soome presidendi Sauli Niinistö kui Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Helsingi St. George'i hotell
Helsingi St. George'i hotell Foto: twitter.com

Need kohtumised leiavad 16. juulil aset Soome presidendipalees, mis 19. sajandil oli Vene keisri residents. 

Donald Trump
Donald Trump Foto: Joshua Roberts / Reuters/Scanpix

Eile, 5. juulil maandus Helsinki-Vantaa lennuväljale USA õujõudude lennuk C 17A Globmaster, millega tavaliselt transporditakse USA presidendi varustust.

Lennukil olnud kraam pandi veoautodele, mis sõitsid Lönnrotikadul asuva hotelli kauba vastuvõtu ukse juurde.

Selle tõttu arvatakse, et Trump ööbib Niinistö ja Putiniga kohtumise eelselt selles hotellis.

Ajakirjanike sõnul oli St. George’i hotelli juures näha viit suurt kaubaautot. Üks auto oli pargitud nii, et kõrvalseisjad ei näeks, mida maha laaditakse.

Helsingi St. George'i hotell
Helsingi St. George'i hotell Foto: twitter.com

«Valvamas oli näha tumedates ülikondades mehi, keda sai välimuse järgi pidada ihukaitsjateks ja turvajateks. Lisaks oli saadetise mahalaadimist turvamas Soome politsei. Tänaval oli näha nii diplomaatilise numbrimärgiga autot kui kahte politseiautot,» sõnasid ajakirjanikud.

St. George’i hotelli juhid ei ole kinnitanud, et Trump seal ööbib, kuid uurimisel ilmnes, et selles hotellis ei saa 7. – 17. juulini broneeringuid teha.

Helsingi St. George'i hotelli sisevaade
Helsingi St. George'i hotelli sisevaade Foto: twitter.com

Soome ringhäälingu Yle ajakirjaniku Jan Fredrikssoni sõnul kaasnevad sellised suured saadetised alati mõne riigijuhi ja riigijuhtide kohtumisega.

«Ei ole teada, mis neis kastides oli, kuid võib oletada, et palju tehnikat, mida on vaja nii kohtumiseks kui selle turvamiseks,» lausus soomlane.  

Fredriksson lisas, et USA presidendi turvalisuse eest vastutaval salateenistuse üksusel on alati palju tehnikat kaasas.

«Enne Trumpi saabuvad mitmed nõunikud ja teised abistajad, kes presidendi saabumiseks kõik paika seavad. See on tavaline protseduur, millest võib teistele jääda mulje, et tegemist on millegi erilisega,» sõnas ajakirjanik.

Fredriksson selgitas, et turvalisust tagava tehnika ja teiste asjade viimine ühest riigist teise, selle töökorda seadmine ja pärast uuesti kastidesse pakkimine ja koju tagasi või mõnda teise kohta viimine on osa julgeolekuteenistuse igapäevatööst.

Ta jätkas, et tavaliselt lepitakse riigijuhtide kohtumised kokku aasta või paar varem, kuid Trumpi ja Putini kohtumise kokkulepe saavutati hiljuti ja selle tõttu jäi ettevalmistamiseks üsna vähe aega.

Soome välisministeerium, Helsingis asuv USA saatkond ja politsei ei ole St. George’i hotelli juures toimunut kommenteerinud.

«Tavaliselt selliseid kohtumisi ei kommenteerita, et ei tekiks julgeolekuriski. USA salateenistus ei avalikusta kunagi midagi oma töö kohta,» nentis soomlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles