Vabaõhumuuseumis näeb Eestis elavate rahvuste kultuure

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingerisoomlaste rongkäik Pärnus.
Ingerisoomlaste rongkäik Pärnus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Sel pühapäeval toimub Tallinnas Eesti vabaõhumuuseumis koostöös Tele2-ga põneva kavaga perepäev “Seltsis segasem”.

Vabaõhumuuseumi turundusdirektori Piret Järvani teatel on perepäeva programm ainulaadne ka muuseumi ajaloos, sest see pakub võimalust kogeda paljude Eestis elavate rahvusrühmade ehedat rahvakultuuri.

“Päeva jooksul on muuseumi külastajatel võimalus justkui rännata läbi erinevate kultuuriruumide ja avastada enda jaoks terved maailmad muusikute, tantsijate, käsitööliste ja muude andekate inimeste läbi,” rääkis Järvan.

Üritusel on esindatud nii väiksemad rahvakillukesed eestlaste endi seast (saarlased, setod, võrokesed, muhulased) kui teised rahvusrühmad (venelased, ukrainlased ja ingerisoomlased).

Kõigi nendega saab lähemalt tutvust teha erinevates töötubades. Peale selle rõõmustavad külastajaid mitmed laulu- ja tantsukollektiivid. Esineb Eesti rahvatantsuansambel Leigarid ja näeb Poola ja ingerisoomlaste tantsijaid.

Külaväljaku laval astub üles rahvamuusika ansambel Zetod, taluhoovides kuuleb leelotamist muhulaste ansamblit Munukesed, Tallinna saarlaste segakoori ja rahvalaule Lõuna-Eesti meesteansambli Ütsiotsõ esitluses. Erinevad solistid ja ansamblid kannavad ette ka Vene, Ukraina, Usbeki, Tšuvaši ja ingerisoomlaste rahvalaule.

Üritusel on kohal genealoogia seltsi esindajad, kes juhendavad soovijaid, kuidas alustada oma sugupuu uurimist. Samuti tehakse leivatainast ja jagatakse leivajuuretist, traditsiooniliselt saab näha erinevaid loomi, sõita hobuvankriga ja toimub põnev seiklusmäng, milles osalejate vahel loositakse välja mitmeid auhindu.

Vabaõhumuuseumi külaplatsil ootab kõiki külastajaid laat, kus pakutakse kodumaist käsitööd ja toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles