Inglise laulja James Blunt esineb septembris Eestis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Blunt
James Blunt Foto: Promopilt

29. septembril annab Eestis taas kontserdi maailmas üle 10 miljoni albumi müünud James Blunt. Artist, kelle kahe aasta tagust pea täismajale toimunud esimest Eesti visiiti meenutatakse siiani kui väga siirast ja sooja esinemist, astub sel korral üles Nokia Kontserdimajas,


James Blunt on sündinud 22. veebruaril aastal 1974 Inglismaal Wiltshire'is ning ta isa oli Briti armee kolonel. 90ndatel astus James oma isa jälgedes teenides aega rahuvalvajana, kuid noormehe huvi muusika kirjutamise vastu oli niivõrd tõsine, et 2002. aastal loobus ta armeest muusikukärjääri kasuks.

Oma looga «No Bravery» suutis ta võluda Custard Recordsi bossi ja tuntud laulude kirjutaja Linda Perry, kes ajas talle välja plaadilepingu Atlantic Recordsiga. Koos produtsent Tom Rothrockiga lennati USAsse debüütalbumit salvestama ning 11. oktoobril 2004 ilmus album «Back To Bedlam». Plaadil kõlavad kümme laulu on tõeliselt hingelised ja romantilised ning kõnelevad armastuse ja sõprade kaotusest.

Ometi ei toonud avasingel «High» (ilmus 18. oktoobril 2004) edetabelites edu. Blunt alustas tuuriga, kuni võitis kuulajate südamed oma siiraste esitlustega. Järgmise aasta 7. märtsil ilmus singlina «Wisemen», mis platseerus Inglise edetabelites kohale number 44. Kolmas singel «You're Beautiful» tõusis hetkega edetabelites esikohale ning singli edu oli uskumatu.
Kaunis ballaad püsis viis nädalat kõrgeimal kohal ning vedas samale positsioonile ka 13. juunil 2005 uues kuues ilmunud albumi. James Blunt purustas sellega omapärase rekordi - olles artist, kelle singel ja album on olnud esikohal viis nädalat järjest (varem oli sellise trikiga hakkama saanud 1995. aastal UK edetabelites vaid Celine Dion). «Back To Bedlam» püsis Inglismaal edetabeli kohal number 1 kokku üheksa nädalat, album tõusis kõrgeimale positsioonile kokku kaheksateistkümnes riigis.

Kuigi laulja oli sügiseks Inglismaa aasta edukaima singli autor ja müünud oma albumit 1,5 miljonit, lausus ta ajakirjale Sun, et polnud tolle hetkeni tasuks saanud sentigi raha. James lausus, et on purupaljas, tal pole ei autot ega korterit ning ta elab tänini hotellides ja liikleb mootorrattaga. Samas väitis ta, et rahal polegi tema elus määravat rolli, sest on harjunud sularahata elama juba aastaid.

Album «Back To Bedlam» oli Inglismaal 2005. aasta edukaim, müües kokku 2,37 miljonit koopiat ja seljatades Coldplay ning Robbie Williamsi. Samuti oli mees edukas USA turul, kus tal õnnestus saada kuldplaat ehk müüa üle 500 000 laserketta.

15. veebruaril 2006 toimunud Brit Awardsi auhindade jagamisel võitis James Blunt auhinna kahes kategoorias - aasta parim popesineja ning aasta parim meesartist. Sama aasta märtsis tõusis singel «You're Beautiful» edetabelites esikohale ka USA-s ning maikuuks 2006 oli albumit müüdud üle maailma juba 9 miljonit koopiat.

Augusti lõpus aset leidnud MTV Video Music Awardsil võitis James parima meeslaulja video tiitli videoga «You're Beautiful», novembris Londonis jagatud maailmamuusika auhindade jagamisel pärjati James Blunt parima uue artisti auhinnaga.

Uue albumi lindistused algasid jaanuaris 2007 Los Angeleses ja produtsendiks oli taas Tom Rothrock. Plaadi nimeks sai «All The Lost Souls» ning see ilmus 17. septembril 2007. Esimese singlina lasti turule «1973». Esimesel müüginädalal võidutses album nii Inglismaal, Austraalias, Kanadas kui ka paljudes Euroopa riikides. Tänaseks päevaks on albumit «All The Lost Souls» müüdud üle maailma üle 5 miljoni eksemplari.

Jamesi kolmas album «Some Kind of Trouble» ilmus eelmise aasta 8. novembril. Avanädalal müüs album üle 100000 koopia ja tõusis briti albumimüügitabelis kohale number 4. Albumi avasingel «Stay the Night» leidis eetriaega ka Eesti raadiotes. Tänavu mais ilmus albumilt singel «I'll Be Your Man».

James Blunti Eesti kontserdi piletite eelmüük algab 13. juunil kell 10.00 Piletilevi ja Ticketpro müügipunktides üle Eesti. Müügile tuleb vaid 1950 piletit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles