Prantsuse uurija: smurfid on rassistid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antoine Bueno
Antoine Bueno Foto: SCANPIX

Prantsuse kirjaniku ja kirjandusteadlase Antoine Buéno väitel on maailmas tuntud animafilmide tegelased, sinised päkapikulaadsed olendid smurfid rassistid.

Buéno avaldas hiljuti uue raamatu « Le Petit Livre Bleu: Analyse critique et politique de la société des Schtroumpfs» (Väike sinine raamat: smurfide ühiskonna kriitika ja poliitiline analüüs), milles analüüsib smurfe ja nende kogukonda, kirjutab The Guardian.

«Maailmas nii laste kui täiskasvanute seas armastatud tegelased smurfid on rassistid. Nende kogukonnas on mitmeid antisemiitlikke jooni,» seisab raamatus.

Buéno sõnul elavad smurfid maailmas, kus samas omaalgatus on keelatud, kõik asjad tehakse kogu aeg koos ning väga harva käiakse oma kogukonnast väljaspool.

«Kas selline kogukond toob midagi ajaloost meelde? Näiteks poliitilised diktatuurid?» küsis autor.

Autori arvates meenutab siniste tegelaste juht Suursmurf oma olemuselt Nõukogude Liidu kunagist juhti Jossif Stalinit.

Üks smurfide tegelane olevat oma olemuselt ja käitumiselt aga nagu Vene bolševistlik revolutsionäär ja marksismi teoreetik Lev Trotski.

Prantslase kõmuline raamat vihastas smurfide fänne ja nende arvates ei mõista Buéno smurfidest mitte midagi, haakides neile mõttetu poliitilise tausta külge.

Smurfid on Belgia karikaturisti Pierre Cullifordi, kunstnikunimega Peyo, väljamõeldud tegelased.  Need sinised tegelased on seigelnud nii koomiksites kui animafilmides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles