Iraani teismeline vahistati kuna postitas Youtube`i tantsuvideosid (1)

Erika Renel
, Elu24 toimetaja-reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maedeh Hojabri
Maedeh Hojabri Foto: Instagram

18-aastane tütarlaps Maedeh Hojabri vahistati, kuna tantsis oma videotes lääne popmuusika järgi. See ei ole esimene kord, kui keegi Iraanis saab tantsimise eest karistada, vahendab ID

Võimleja Maedehi kontol oli üle 600 000 jälgija ja ligikaudu 300 videot, milles teismelised tantsisid lääne popmuusika ja räpi saatel. Noored laulsid sünkroonis suud liigutades neid poplaule ka näiliselt kaasa. Tütarlaps ega ta sõbrad ei kandnud videotes ka pearätte.

Iraani naine ei aga tohi tantsida võõraste meeste nähes, kes ei ole tema abikaasa või peretuttav. Ja pearäti kandmine avalikus kohas on kohustuslik. Maedeh lausus hiljuti Iraani riigitelevisioonis: «See ei olnud tähelepanu äratamiseks. Mul oli mõned jälgijad ja need videod olid nende jaoks.»

«Mul ei olnud kavatsust julgustada teisi tegema sama ... Ma ei töötanud koos meeskonnaga, ma ei saanud mingit koolitust. Ma teen ainult võimlemist,» lisas Maedeh. The Guardian leidis, et see ülestunnistus oli talle peale sunnitud.

Tütarlaps on tänaseks kautsjoni eest vabastatud. Kuid sotsiaalmeedia on taas ühe ägeda tantsustaari võrra vaesem. 

 

رو فرم ایده آل هستم دیگه؟؟

A post shared by MahiMaedeh (@maedeh_hozhabri) on

Maedeh ei ole esimene, kes on Iraanis arreteeritud avalikult tantsimise eest. Augustis vahistati Zumba trennis osalemise eest kuus inimest. Aastal 2014 vahistati grupp teismelisi ja mõisteti aastaks vanglasse, sest nad tantsisid katusel Pharell Williamsi loo «Happy» järgi ja filmisid seda. 

Sotsiaalmeedia saidid nagu Facebook, Twitter ja YouTube on kõik Iraanis blokeeritud. Valitsus kaalub nüüd ka Instagramile juurdepääsu keelamist. Iraani politsei on juba blokeerinud mitmeid Maedehi konto sarnaseid Instagramikontosid.

@tutiyaabbasi دوست عزیزم فالو بشه

A post shared by MahiMaedeh (@maedeh_hozhabri) on

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles