Vanemuine teeb “Rehepapist” ooperi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater Vanemuine.
Teater Vanemuine. Foto: Ove Maidla.

Helilooja Tauno Aints kirjutab Vanemuise teatri tarbeks täispika ooperi Andrus Kivirähki romaani “Rehepapp” ainetel.

“Kindlasti on mul suur au saada Vanemuise teatri poolt sellise usalduse osaliseks, samuti on mul hea meel, et minu esimene ooper näeb ilmavalgust just minu sünnilinnas,” ütles Aints.

Aints annab ooperi “Rehepapp” muusikalised materjalid teatrile üle 2012. aasta detsembris. Ooperi esietendus on planeeritud 2013. aasta sügisesse. Ooperi muusikaline juht on Paul Mägi, osalevad Vanemuise sümfooniaorkester, solistid ja ooperikoor.

Kivirähk märkis, et tal on hea meel, et ta romaanist sünnib ooper.

“Mul on ainult hea meel, kui minu kirjutatud raamat teisi inimesi inspireerib ja nad “Rehepapi” kosilastena minu ukse taga tunglevad,” lausus Kivirähk. “Mina lasen nad üldiselt kõik sisse ka, sest on ju huvitav näha, mida nemad “Rehepapis” näevad ja mida nad sellega teevad. Olen siiani näinud nelja erinevat sõnalavastust, nüüd siis tuleb ooper ka – ootan põnevusega!”

Vanemuine on viimastel aastatel kujunenud enim originaalmuusikateoseid tellivaks teatriks Eestis. Lavale on jõudnud Priit Pajusaare lastemuusikal “Detektiiv Lotte”, Ardo Ran Varrese muusikale loodud tantsulavastus “Kevade” ja Aintsi muusikale loodud tantsulavastus “Mowgli”. Järgmisel hooajal jõuavad lavale Priit Pajusaare peremuusikal “Kosmonaut Lotte” ning Ardo Ran Varrese ja Ruslan Stepanovi koostöös sündiv tantsulavastus “Carrrmen”.

“Vanemuisel, kui kutselise teatri hällil on rõõm, aga ka teatav kohustus olla originaalmuusika tellimise lipulaev Eestis ja loodame, et suudame teisi teatreid innustada seda tendentsi järgima,” kinnitas Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles