125 aastat tagasi vulkaanipurske tõttu kadunud «ime» leiti üles

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. sajandi maal Uus-Meremaa mineraalipaljanditest ehk niinimetatud White Terraces
19. sajandi maal Uus-Meremaa mineraalipaljanditest ehk niinimetatud White Terraces Foto: Wikipedia.org

Uus-Meremaa Waikato ülikooli ja Woods Hole´i okeanograafiainstituudi  teadlased avastasid 125 aastat tagasi vulkaanipurske tagajärjel kadunud «kaheksanda maailmaime».

Tegemist oli Uus-Meremaal asunud mineraalipaljanditega, mis 19. sajandil oli turismimagnet, kirjutab Sydney Morning Herald.

Need paljandid kandsid vastavalt värvile nime White Terraces ja Pink Terraces.

Arvati, et neis olev mineraalvesi on tervist parandava toimega.

1886. aastal toimunud Tarawera vulkaani purse hävitas selle vaatamisväärsuse. Samas mattus vulkaanituha ja laava alla kuus selle lähedal asunud küla.

Laeva Titanic uuringus kasutatud robotite abil leiti osa neist mineraalipaljanditest nüüd 60 meetri sügavuselt paksu mudakihi alt Rotomahana järvest.

Vulkaanipurske tagajärjel suurenes Rotomahana järv 20 korda.

«Osa uurijaid on leiu nimetanud Uus-Meremaa Titanicuks. Minu jaoks on tegemist eelkõige loodusimega,» lausus uurimisprojekti juhtinud Cornel del Ronde.

Kuna need paljandid on tänapäeval järvevee all, siis ei ole neid võimalik imetlemas käia ning kasuliku mineraalveega tervist parandada.

Ajaloodokumentides seisab, et 19. sajandil külastas seda loodusimet üle 1000 inimese aastast. Enamik neist võttis ette vaevalise ja pika merereisi Euroopast ja Põhja-Ameerikast. Lisaks tuli sõita veel ööpäev hobustega, et paika jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles