Austraaliast leiti krokodillilaadne Spinosaurus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spinosaurus
Spinosaurus Foto: Wikipedia.org

Paleontoloogid avastasid Austraaliast Spinosaurus´e jäänused.

Teadlaste sõnul näitab leid, et nimetatud eelajalooline loom elas seniarvatust laiemal alal, edastab Yahoo News.

Spinosuarus`ed olid teropoodid, kes elasid 112 – 97 miljonit aastat tagasi tänapäeva Põhja-Aafrika ja  Euroopa aladel. Varem ei ole Austraaliast selle looma jäänuseid avastatud.

Spinosaurus´t peetakse üheks suurimaks kunagi Maal elanud loomaks. Täiskasvanud isendid võisid olla kuni 18 meetrit pikad ning kaaluda 21 tonni. Ta pea- ja kehakuju meenutas tänapäeva krokodillide oma, olles pikk ja kitsas.

1,5-meetrises koonus oli tal mitut liiki hambaid, millest enamik sobisid saagi rebimiseks. See loom oli kahepaikne, elades nii maal kui vees.

Hiidsisaliku selgroojäänused leiti Victoria osariigist Cape Otway majaka lähistelt.

Nüüd leitud jäänuste põhjalt tehti kindlaks, et tegemist oli vaid kahemeetrise noorloomaga, kes elas 105  miljonit aastat tagasi.

«See, et Spinosaurus leiti ka Austraaliast, muudab meie käsitlust nende leviala suurusest,» sõnas Victoria muuseumi kuraator Thomas Reich.

Leid seab kahtluse alla ka selle, kas Austraalia fauna on ikka nii unikaalne.

Spinosaurus avastati esmakordselt 1910. aastal Egiptusest. Seda looma kirjeldas Saksa paleontoloog Ernst Stromer. Esmaleid hävis Teises maailmasõjas. Kõige tuntumad on Egiptusest leitud Spinosaurus aegyptiacus ning Marokost avastatud Spinosaurus maroccanus.

Arvatakse, et see loom toitus kaladest ning osa ajast veetis maismaal. Spinosaurus´e pea meenutas krokodilli oma. Tal oli seljal luudest ogad, mis olid selgroo pikendused. Need võisid olla kaetud rasvaga, moodustades kummalise küüru.

Siiski pole teada, milleks seda küüru vaja oli. Osa teadlasi arvab, et see aitas kehatemperatuuri reguleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles