ESA: Rahvusvahelises kosmosejaamas on kaos

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA juht Jean-Jacques Dordain
Euroopa kosmoseagentuuri ESA juht Jean-Jacques Dordain Foto: SCANPIX

Euroopa kosmoseagentuuri sõnul valitseb Rahvusvahelises kosmosejaama (ISS)  projektis kaos, kuna erinevad riigid ei ole jõudnud kokkuleppele, kes ja kui palju peaks vajalikke asju ning astronaute jaama ja sealt tagasi transportima.

ESA juhi Jean-Jacques Dordaini sõnul on kosmosejaama projekt edukas, kuid selle käigus hoidmine jätab soovida, edastab The Telegraph.

Erinevate riikide kosmoseorganisatsioonide suhtluse puudumine on viinud selleni, et alates selle aasta juulist transpordib ISSile tarbeid, astro- ja kosmonaute vaid Venemaa.

Osa põhjust seisneb ka selles, et USA loobub süstikulendudest.

«Olukord meenutab anarhiat ja see ei ole vaid jutujätkuks öeldud. ISSi juures on suurimaks väljakutseks logistika, kuna puudub ühtne transpordipoliitika. ISSi projektis tehakse koostööd viie riigi vahel, kuid mõned asjad on siiski läbi arutamata,» jätkas Dordain.

Dordaini sõnul on iga riik langetanud ISSile transportimise suhtes iseseisvalt otsused ning ei ole arvestanud partnerriikide vajaduste ja võimalustega.

Kuna USA kosmoseagentuur NASA loobub süstikulendudest, mis olid varem põhilised transpordivahendid ISSile ja sealt tagasi, siis hakkasid ESA ja Jaapani kosmoseagentuur arendama ühesuunalisis mehitamata kaubarakette.

Euroopa Automated Transfer Vehicle (ATV) ja Jaapani H-II Transfer Vehicle (HTV) koos Venemaa Progress kaubaraketiga põlevad pärast kauba mahapanekut ISSile hiljem atmosfääris ära.

Pärast selle aasta 8. juulil tehtavat viimast USA süstikulendu langeb astro- ja kosmonautide ISSile transportimine Venema Soyuz rakettide õlule.

Samas ei saa need raketid peale võtta suuri asju nagu näiteks teaduskatseteks vajalikke vahendeid.

«Vajalikke tarbeid ja astronaute tuleb eraldi transportida ning see on väga kulukas,» lisas Dordain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles