Keenia hõim paneb arendajate peale needuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kikuyu hõimu liige
Kikuyu hõimu liige Foto: Wikipedia.org

Aafrikas Keenias paneb kohalik kikuyu hõim  piirkonna arendajatele, kes nende püha mäe Karima vahetusläheduses on puid maha võtnud, teeistandusi rajanud ja mobiilimaste püsti pannud, peale needuse.

Keenia kõige mõjuvõimsama hõimu kikuyu arvates kasutab jumal Karima mäge vaheastmena Mount Kenyale jõudmiseks, kirjutab AFP.

Kuna selle hõimu liikmed ei usu, et tänapäevane kohtulahing neid aitaks, valisid nad traditsioonilise tee – needuse pealepaneku.

Hõimu vanemad kogunesid sellel nädalal Karima mäele, et omavahel leppida kokku, millise needuse nad välja saadavad.

Kikuyu hõimu vanemate sõnul on viimase 20 aastaga nende püha mäe ümbrus laastatud, sinna on istutatud võõrliike nagu eukalüpte ja küpresse.

Probleeme on tekitanud ka lähedal asuvad teeistandused ja kolm aastat tagasi mäele püsti pandud mobiilsidemast.

«Me ei tee needuse pealepanekuga nalja ja meie mäge kahjustanud peavad oma karistuse saama,» sõnas selle hõimu üks liikmetest, Kariuki Thuku, kes töötab keskkonnakaitseorganisatsioonis Porini Trust.

Tema sõnul on nende hõim needuse pealepanekut süüdlaste karistamise meetodina juba sajandeid kasutanud ning nõidus on alati töötanud.

«Meie senised äraneedmised on alati paanikat tekitanud ja paljude elusaatust muutnud,» lisas mees.

Thuku sõnul võib nende värskeim needus näiteks puudelangetajatele tuua surmava maohammustuse, kiire surma ja kõdunemise.

«Needuse pealepanek on üks viise, mis aitab looduskeskkonda ja haruldasi liike säilitada,» võttis kikuyu hõimu liige asja kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles