Jaapani veretüübiteooria: mida ütleb veregrupp su iseloomu kohta?

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani tüdrukutebänd AKB48.
Jaapani tüdrukutebänd AKB48. Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Scanpix

Euroopas peetakse oluliseks sodiaagimärke ja astroloogiat ning tõsihingelised uskujad valivad selle järgi endale partnereid või seda, kuidas toituvad. Ida-Aasia riikides omab veregrupp sama suurt või suurematki sarnast tähendust. 

Mitmetes Ida-Aasia riikides usutakse, et inimese veregrupp võib olla ennustajaks, milline on inimese iseloom, temperament ja sobivus teiste inimestega. Uskumus on sarnane nagu paljudes euroopa ja lääne riikides usutakse, et astroloogilised tegurid saavad mõjutada erinevaid faktoreid või iseloomujooni. Kuigi võiks arvata, et kaasaegses Jaapanis sedasorti eelarvamused enam suurt rolli ei mängi, on see siiski väga aktuaalne teema. Naisteajakirjades esitatakse veregruppidega seotud ennustusi ja soovitusi, nii nagu meil tehakse horoskoobi ja sodiaagimärkidega. 

Kuigi olukord on paranenud, on uskumus paljude traditsiooniliste jaapanlaste seas väga tugev. Seda teooriat aastaid tõsiselt võetud ning paljudel inimestel võis olla enda veretüübi pärast raske leida tööd või kaaslast ning. Probleem oli nõnda tõsine, et veregrupi alusel diskriminieerimisele tekkis oma termin: «bura-hara». Tööandjad küsivad intervjuul sageli kandidaadi veretüüpi, mis võib saada otsustavaks tööle saamiseks või mitte. Väidetavalt määratakse töökohtades veregrupiga kaasnevate iseloomuomaduste järgi ka tööülesandeid. Mitmetes koolides eraldati lapsed veregrupi alusel erinevatesse gruppidesse. Isegi rahvusvaheline pesapallimeeskonnal on igal liikmel tema veregrupile sobiv treening- ning toitumiskava. 

Veregrupp A

Suurel osal Jaapani populatsioonist on A-veregrupp. Neid inimesi kirjedatakse «kichōmen» ehk hästi-organiseeritud. Neile meeldib hoida asju korras, kuid võivad olla põikpäised ning sattuda kergesti stressi. Nad hindavad harmooniat teiste inimestega. Arvatakse, et töökad esiisad, kes pidid põldudel rasket tööd tegema on need iseloomuomadused vere kaudu edasi andnud ja seetõttu on tegemist peaaegu täiusliku veregrupiga.  

Iseloomuomadused: tagasihoidlik, tasakaalukas, ärev, tõsimeelne, tundlik, põikpäine, intensiivne, reserveeritud, kannatlik, vastutustundlik, ettevaatlik, pinges, taktitundeline, arglik, viisakas, lahke, tähelepanelik, usaldusväärne, närviline, korraarmastaja. 

Veregrupp 0

Seda veretüüpi nimetatakse «rakkanshugi», ehk optimislik. Nad on elavad, juhiomadustega ja on seltskonnas säravad ja domineerivad. Nad ei huvitu väikestest asjadest, seega võib nende äkiline iseloom ehmatada tundliku loomuga A-tüüpe. 0-grupi inimesed hilinevad tihti ja on vahel ebaviisakad. Nad on äärmiselt vastupidavad ja paindlikud, mistõttu tulevad nad eluraskustest kergelt välja. 

Iseloomuomadused: optimistlik, muretu, juhioskustega, intensiivne, pole punktuaalne, rahulik, enesekindel, sihikidel, kindlameelne, intuitiivne, enesekeskne, külm, ettearvaatu, töönarkomaan, energiline, sotsiaalne, paindlik, realistlik, materialist, vastupidav, romantik, ettevaatlik, pühenduja, rahumeelne, ambitsioonikas, trendilooja, iseseisev, lojaalne, sportlik, arrogantne, edev, armukade, armutu, ebaviisakas.

Veregrupp B

Seda verergruppi peetakse «jikochū» ehk isekaks. Samas tuntakse neid ka nende loomingulisuse tõttu. Neil on suur uudishimu elu vastu, samas kaotavad nad kergelt huvi. Arvatakse, et B veregrupp pärineb põlisrahvastelt, kes pidid pidevalt elupaika vahetama ja rändama. 

Iseloomuomadused: isekas, kirglik, pöörane, aktiivne, mittekoostööaldis, loominguline, tugev, vastutustundetu, lepitamatu, rahulik, vabameelne, ebakonventsionaalne, tagasihoidlik, paindlik, pragmaatiline, uudishimulik, rõõmus, vastutulelik, seikluslik, otsustusvõimetu, ettearvamatu. 

Veregrupp AB

Veregrupp AB on hübdriid A'st ja B'st, kaks täiesti erinevat iseloomu omavahel kokku pandud. Neid nähakse tihti duaalsetena ja keerulistena. Näiteks on nad häbelikud nagu A-tüübid, kuid on samas ka väga energilised ja julged. AB on Jaapanis kõige haruldasem veregrupp, seega on neid raske leida. See vaid tugevdab stereotüüpi, et AB-tüüpi inimesed on «kawarimono» ehk eksentrilised.  

Iseloomuomadused: andekad, rahulikud, ratsionaalsed, loomingulised, rahulikud, kahepalgelised, kontrollitud, seltskondlikud, kriitilised, otsustusvõimetud, hajameelsed, vastutustundetud, häbelik, usaldusväärne, enesekeskne, tundlikud, unistajad, spirituaalsed, rahulikud, müstilised, haavatavad, keerulised, privaatsed, eksentrilised, võluvad, kannatamatud, uhked, diplomaatilised, diskrimineerivad, populaarse, kohandumisvõimelised. 

Veregruppide sobivused omavahel:

A × A: Sarnased iseloomud loovad empaatiat ja armastust, kuid võivad tekkida ka hõõrdumised, sest mõlemad iseloomud on väga intensiivsed. 

A × O:  A ja 0 veregruppidel on väga erinevad iseloomujooned. (A on tundlik, 0 ei ole). Nad toetavad teineteist nende nõrkustes, kuid liigsed erinevused võivad tekitada suuri pingeid. 

A × B: A-tüüp kadestab B-tüübi võimet nautida asju nii nagu nad on. B-le ei meeldi A liigne nunnutamine ja lämmatav hellus. Selline lahkus on liiga pealetükkiv.

A × AB: See kombinatsioon sõltub indiviididest. AB on osa A-st ja B-st. A-tüüp ei saaks läbi AB'ga, kes on liiga tugevalt B mõjutustega, ehk siis liiga enesekesksed. Kuid suhe on võimalik luua, kui AB kaldub rohkem A omaduste poole. 

O × O: Kuigi nende ausad iseloomud võivad luua otsekohese ja avatud suhte, kipuvad nad omavahel liigselt võistlema, mis tekitab suuri pingeid. 

O × B: 0-grupp on kannatlik ning nad oskavad nautida tuge, mida B-tüüp pakkuda suudab. Suurepärane kooslus!

O × AB: 0-tüüp on otsekohene ja aus, seega võib tal olla raske mõista AB keerukust. Kuid 0-tüüp on vastupidav ja oskab olla toetav, eriti puhkudel kui AB'd peaks tabama ebaõnn. 

B × B: See võib olla parim kooslus, kui nende eelistused ja tempo üksteisega sobivad. Kui mitte, siis on tegemist katastroofiga. 

B × AB: B-tüübile meeldib teha asju rahulikult ja AB hindab privaatsust. Need kaks austavad üksteist loomupäraselt. Neid ootab ees suurepärane ja harmooniline kooselu, seni kuni nad üksteise tegemistele ette ei jää. 

AB × AB: AB-tüüp on väga haruldane, seega kaks AB'd koos leiavad teineteises tugeva ühenduse ja armastuse. Nad oskavad mõista üksteise keerukaid ja unikaalseid iseloomusid, rohkem kui keegi teine. Suhe võib kiirelt muutuda väga intensiivseks.

Kõik suhted ei pea alati olema romantilised, kuid kui on, siis on ka suhte edukuses veregrupil suur roll mängida. Parimad paarid ja igavesed abielud tekivad paaridest:

O Mees + A Naine

A Mees + A Naine

O Mees + B Naine

O Mees × O Naine

AJALUGU

Veregrupi obsessioon tekkis tegelikult kõigest jälgimiste teel tuletatud tähendustest, mis mingil põhjusel väga tõsiseltvõetavaks said. 

1972. aastal oli psühholoog Takeji Furukawa õpetaja ühes tüdrukutekoolis. Ta hakkas kahtlema kooli sisseastumiskriteeriumites, mis olid rajatud vaid akadeemilistele võimetele. Ta tahtis luua süsteemi, mis arvestaks ka kandidaatide iseloomudega. 

Seda ideed silmas pidades, jälgis ta ühteist inimest ja nende perekondi ja märkis nende veregrupid. AB veregrupid lisas ta A grupiga kokku. Sellele uskumatult väiksele fookusgrupile toetudes kirjutas ta oma kuulsa teesi «Temperamendiuuring läbi veregrupi». Kuigi tema teooriad põlati ära akadeemikute poolt, oli see liiga populaarne, et täielikult kaduda. 

Pärast Teist Maailmasõda kadusid arutelud veregrupiterooriate üle. Kuid 1970ndatel sai ajakirjanik Masiko Nomi inspiratsiooni Furukawa mõtetest ning avaldas raamatu iseloomuomaduste ja veregruppide vahelistest seostest. Sellest sai meeletu kiirusega bestseller ning see aitas teooriat veelgi laiemalt levitada. 1980ndateks oli teema jõudnud meediasse, muusikasse, telesaadetesse ja ajakirjadesse. 

2000ndatel teooria populaarsus kahanes, sest tekkis vastuliikumine, mis pidas seda naeruväärseks ning seisis vastu veregrupist tulenevale diskrimineerimisele. Kuigi inimeste mõtetes on see siiski väga tugevalt juurdunud, ei kajastata seda enam massimeedias nii palju kui varem. 

Hoolimata sellest, et teoorial ei ole teaduslikke tagamaid, usuvad inimesed seda teooriat vahel isegi hullumeelse tõsidusega. Paljud elavad vastavalt oma veregrupile ette nähtud piirangute järgi, näiteks toitumisel, sportimisel, suhete loomisel. Jaapanis on terve suur kaubandusharu, mis keskendub vaid veregrupipõhiste toodete loomisele, et igaüks leiaks endale sobiva toote, vahendi, väljundi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles