Diskopioneerid kutsuvad peole täiskasvanud lastega lapsevanemaid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
70ndatel toimusid saladiskod, kus mängiti muusikat otse Ameerikast.
70ndatel toimusid saladiskod, kus mängiti muusikat otse Ameerikast. Foto: Erakogu

Täna avab vaid üheks õhtuks oma uksed 70ndate aastate teises pooles tegutsenud tookord salajane Ameerika diskoparadiis - disco-duo Pedra & Sagadi «Soul Club».

Elu24 tegi juttu toonase ameerika disko maaletooja ja pioneeri Urmas Pedraga.


Mehe sõnul alustas ta n-ö põranda aluste diskode korraldamisega 1976. aastal. «Enne seda olid kuulamisdiskod, mida viis näiteks läbi ka legendaarne Riho Baumann. Rahvas istus, kuulas lugusid ja räägiti muusikast,» jutustas Pedra ja lisas, et klubid olid tol ajal keelatud.

Muusikat sai mees peamiselt otse Ameerikas elanud sugulastelt. «Mul oli see n-ö onu Sam seal jah. Vinüüle saadeti postiga, tavaliselt kaks või kolm tükki. Mingit probleemi sellest ei olnud, tuli tasuda vaid postikulu. Kuigi eks me ikka pabistasime, et kontrollitakse ja võetakse ära. Olen kuulnud, et osade inimeste plaadid olid rikutud, kriipsud peal. Mul vist lihtsalt vedas.»

Plaate saadi ka Soomest.  «Toimusid salajased kokkusaamised, vahetasime plaate, lindistasime muusikat,» jutustas Pedra.

Mehe sõnul oldi Ameerika hittidest maas mitte rohkem kui kahe aastaga. «Infot uue muusika kohta sain ajakirjast Black Music»

Kui juba diskod toimuma hakkasid, siis tuli mehel iga kuu sammud Kultuurivalitsusse seada, et kogu programm ametnikele kinnitamiseks esitada. «Viisin neile lihtsalt vale programmi. Läksin enne plaadipoodi, kirjutasin sealt vene plaatidelt lood maha, trükkisin paberile ning läksin siis sellega. Diskodel vajutasin 100 protsenti ameerika muusikat. Kummaline on see, et mitte keegi ei kontrollinud,» meenutas mees.

Täna avab Pedra & Sagadi duo oma plaadikohvri klubis Hollywood. «Anname teile unustamatu doosi vana head Ameerika souli ja funki tolle ajastu disco kuldvarast ning seda veel paremini kui kunagi varem,» lubas Pedra toona puudu jäänud lood kõik plaadimasinasse kütta ja rahvale ette mängida.
 

«Loodame sel õhtul näha paljusid oma vanu fänne Peda-klubi, Sakala, Pika tänava ja Sinise Baari aegadest ning ka hilisemast perioodist. Rõõm oleks näha endisi diskoreid ning muusikarahvast,» kutsus mees kõiki pidusse.

Klubi uksed avatakse kell 21:00ja; sissepääs 5 eurot (klubiliikmetele kehtivad tavasoodustused )

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles