Väike veeputukas teeb peenise abil valju heli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Micronecta scholtzi
Micronecta scholtzi Foto: microcosmos. nl

Prantsuse ja Šotimaa teadlaste sõnul teevad väikesed sõudurlaste sugukonda kuuluvad Micronecta scholtzi putukad  oma peenise abil üsna valju heli.

Uurijate sõnul võivad need veeputukad, kui võtta arvesse nende kehasuurus, olla kõige valjemat heli tekitaja Maal, kirjutab BBC.

Teadlased selgitasid, et need putukad suudavad oma «muusikat» tekitava peenise abil teha 99,2-detsibellist heli, mis vastab sellele, kui kontserdisaalis istuda esimesed reas ja kuulata sümfooniaorkestrit.

Need putukad tekitavad heli, hõõrudes oma peenist kõhu vastu. Isased teevad seda heli, et emaseid paaritumiseks ligi meelitada.

Neid veeputukaid leidub kogu Euroopas.

Teadlased salvestasid nende putukate tekitatud helisid. Keskmiselt tekitasid Micronecta scholtzi putukad 78,9-detsibellise heli.

«Meid üllatas nende väikeste putukate «helivõimsus». Esmalt me arvasime, et sellist heli teevad suured veeputukad. Hiljem aga saime kindlad andmed, et valju heli pärineb väga väikestelt veeputukatelt,» lausus Strathclyde`i ülikooli uurija James Windmill.

Need putukad harrastavad niinimetatud stridulatsiooni, mis on kahe kehaosa vastastikune hõõrumine. Selle tagajärjel tekib heli.

Windmilli sõnul ei jää need putukad oma tekitatud helist kurdiks, kuna nad elavad vees.

Enamik sellest «muusikast» läheb vees kaduma, kuid osa jõuab vee pinnale, olles kuuldav. Ka inimkõrvale on see heli kuuldav.

Micronecta scholtzi valju heli põhjuseks seksuaalne valik ja soo jätkamine.

«Isased peavad emaste pärast võitlema ning selle tõttu püüavad isased üksteist «lauluga» üle trumbata,» jätkas Windmill.

Maailma kõige valjemad loomad on sinivaalad, kes on võimelised tekitama 188-detsibellise heli ning elevandid, kelle hääl võib ulatuda 117-detsibellini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles