Galerii: Buddha reinkarnatsiooniks peetav poiss ilmus rahva ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ram Bahadur Bamjan buda munka õnnistamas
Ram Bahadur Bamjan buda munka õnnistamas Foto: AP / Scanpix

Pärast aasta pikkust džunglis palvetamist ilmus Nepalis uuesti rahva ette Buddha reinkarnatsiooniks  peetav poiss.

18-aastane Ram Bahadur Bomjan ilmus ootamatult pealinnast Kathmandust 160 kilomeetri kaugusel asuvasse Nijgadhi, kirjutab BBC.

Tuhanded inimesed tormasid Nijgadhi, et oma silmaga teda näha ja talt õnnistust saada.

Buddha kummardajad on kindlad, et Bomjan on rohkem kui 2500 aasta tagasi Nepalis sündinud Siddhārtha Gautama, budismi looja reinkarnatsioon.

Väikese Buddha hüüdnime kandev Bomjan ületas rahvusvahelise uudistekünnise esimest korda 2005. aastal. Siis sai ta kuulsaks sellega, et palvetas kümme kuud järjest puu all ristijalu istudes. Väidetavalt langes poiss transsi ning ei vajanud süüa ega juua.

Pärast seda on ta mitu korda kõrvalistesse paikadesse palvetama läinud ning mingi aja pärast uuesti välja ilmunud.

Sõnum Buddha reinkarnatsiooni tulekust levis kiiresti ning lisaks nepaallastele on teda vaatama sõitnud ka paljud hindud.

«Paljud kummardavad tema poole ja usuvad temasse. Ma ei kahtle, et temas on midagi Siddhārtha Gautamast,» sõnas Bomjani külastanud Prakash Sen.

Kohalike ametivõimude sõnul on poisil plaanis oma jüngritega nädala jooksul iga päev koos palvetada ning pärast seda nädalat pöördub ta tagasi mediteerimispaika.

Mitte kõik buda mungad ei usu, et tegemist on Buddha reinkarnatsiooniga. Suur osa budiste arvab, et Buddha ei saa reinkarneeruda.

Budismi rajajaks oli Siddhārtha Gautama, kes elas  563–483 eKr.

Ta sündis praeguse Nepali kuningriigi lõunaosas Lumbinīs Kapilavastu lähedal väikest kuningriiki valitsenud Šākja suguvõsa printsina. Nooruses elas Siddhārtha, nagu printsile kohane, õukondlikus luksuses.

Alles 29-aastaselt sattus ta esimest korda elus inimlike kannatuste tunnistajaks, nähes rauka, haiget ja surnut. Saades innustust ja inspiratsiooni ühelt erakult ja joogilt, kes oli hüljanud maised kiindumused ja saavutanud hingelise rahu, ütles Siddharta lahti luksuslikust printsielust, et otsida vaimset virgumist ja kannatustest vabanemist.

Pärast pikka aega kestnud meditatsiooni Põhja-Indias Varanasi lähedal jõudiski ta virgumisele ning sai budaks ehk virgunuks.

Saavutanud valgustatuse, hakkas Buddha kuulutama enda loodud õpetust, kuidas vabaneda kannatustest. See õpetus ehk dharma algas nelja õilsa tõe ja kesktee kuulutamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles