Kurgja käsitööpäev pakub nobenäppudele tegevust pakutrükist lõngavärvimiseni

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele on hobiks käsitöö.
Paljudele on hobiks käsitöö. Foto: Internet

Juba traditsiooniks kujunenud Kurgja käsitööpäev toimub sel pühapäeval, 10. juulil kella 10st 16ni.


Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi peavarahoidja Inna Raud andis teada, et suve alguses on parim aeg korraldada taimedega lõngavärvimise õpituba – lisaks mõnusale õuesolemisele on taimed oma täies elujõus täis värvipigmente. Lisaks loodussõbralikule lõngade värvimise tehnoloogiale on tagatud «silmale mõnusad vaadata» värvitoonid.

Kui lõngavärvimine on toimunud Kurgjal juba neli aastat, siis loorehade valmistamise ja pakutrüki õpitoad on selle aasta võimalus saada uusi teadmisi ja teha midagi isikupärast enda kätega. Rehade tegu tuleb juhendama Andres Ansper, kes on lõpetanud TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala. Et planeerida vajalike materjalide ja töövahendite hulka, palume eelregistreerida hiljemalt 6. juuliks. Enda osalemishuvist saab teada anda telefonidel 4458171 või 56657134 (Inna Raud) või emaili aadressil: info@kurgja.ee

Samal ajal, kui isad poegadega puutööd teevad, saavad naised tütardega kätt proovida pakutrükis. Võimalus on kasutada kohapeal olevaid töövahendeid ja materjale – teha endale ise trükipakk, kasutada tekstiilivärve ning valmisõmmeldud rätikuid, mida oma äranägemise järgi disainida. Huvilised võivad soovi korral kaunistada ka enda kaasa võetud riideesemeid – näiteks kotte, T- särke või lihtsalt kangast, millest hiljem midagi õmmelda. Õpitoas on juhendajaks Astri Kaljus, kes on samuti Viljandi kultuuriakadeemia vilistlane. Trükkimisprotsess on võrreldes rehateoga märgatavalt kiirem. Huvilised jõuavad soovi korral kaunistada trükimustritega mitu eset. Ka pakutrüki õpitoas osalemiseks on soovitav ennast registreerida.

Et käsitööpäev oma nime sügavuti õigustaks, on kutsutud oma töid ja tegemisi näitama nobenäppe lähikonnas tegutsevatest käsitööringidest. Külla on lubanud tulla lisaks Vändra alevis ja vallas tegutsejatele ka harrastajad Viljandi- ja Järvamaalt. Lisaks kogemustevahetamisele on plaanis läbi viia mõttetalgud, kuidas edendada käsitööringide tegevust. Samas on harukordne võimalus kuulata õpetaja ja suurepäraste käsitööõpikute autori Anu Pingi loengut silmuskudumisest. (JT)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles