Walesi prints Charles saab 60-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walesi prints Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor
Walesi prints Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia troonipärija, Walesi prints Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor on oodanud troonile pääsemist nii kaua, et nüüd 60-aastasena on ta ajaloo vanim Walesi prints.

Prints Charlesi juubel on küll täna, kuid ametlikud pidustused algasid juba selle nädala alguses, kirjutab AFP.

Kuninglik perekond korraldas printsi auks Buckinghami palees erapeo, kuhu olid kutsutud Euroopa kuningakodade liikmed, printsi sõbrad ja kolleegid.

Prints Charlesi pojad, printsid William ja Harry pidasid isale huumoriga vürtsitatud kõne, milles nad lubasid «vanale» isale tema elukohaks olevasse Highrove`i lossi osta elektrilise toollifti.

60.sünnipäeva tähistamise tipphetk on homme, kui Highrove´is toimub printsi abikaasa, Cornwalli hertsoginna poolt korraldatud pidu. Peo peaesinejaks on  Rod Stewart.

Kuigi Walesi prints ei ole saanud kuningaks, puuduse üle tal kurta ei tule. Möödunud aasta sissetulekud ulatusid 16 miljoni naelani (305 miljonit krooni).

Hoolimata poliitiliselt neutraalsest rollist, osaleb prints aktiivselt ühiskonnaelus, tegeleb heategevuse ja sotsiaalprobleemidega.

Printsi eraelu on aga kulgenud üle kivide ja kändude. 1981. aastal abiellus ta Diana Spenceriga, kellest sai rahva poolt armastatud ja maailmakuulus Walesi printsess Diana. Nende abielu lõppes 1996. aastal lahutusega.

Prints sai tunda rahva viha, kui Diana paljastas, et ta abikaasal on suhe endise kallima Camilla Parker Bowlesiga. Charlesi populaarsust vähendas ka printsess Diana hukkumine autoõnnetuses 1997. aastal.

2005. aastal sai prints lõpuks oma emalt, kuninganna Elizabeth II-lt loa abielluda noorpõlvekallima  Camillaga. Pärast seda hakkasid britid printsi uuesti soosivalt suhtuma.

82-aastane kuninganna Elizabeth II aga ei plaani kroonist loobuda ning seda pojale üle anda. Kui ka kuninganna ei suudaks enam oma kohust täita, jääb ta kuni elu lõpuni kuningannaks ning prints Charles võib saada ainult regendiks. Selle olukorra tõttu ei pääse prints mitte kunagi sellele positsioonile, mille jaoks teda kasvatatud on.

Paljude brittide arvates peaks prints Charles krooni loovutama peale teda  troonijärjekorras järgmisele, oma pojale prints Williamile.

Viimase aja küsitlused on näidanud, et brittidel ei ole Charlesi kuningaks saamise vastu mitte midagi. Teda pooldab 40 protsenti, prints Williami kuningaks saamist 35 protsenti brittidest.  

Walesi prints on tiitel, mille saab Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi  troonipärimisjärjekorras esimene troonipärija.

Walesi printsi tiitli ajalugu ulatub tagasi 1301. aastasse, mil Inglismaa kuningas Edward I vallutas Walesi ja andis selle tiitli oma pojale, prints Edwardile , hilisemale Inglismaa kuningale Edward II-le.

Walesi printsi tiitel ei kaasne siiski sünniga, vaid troonipärija tõstetakse printsiseisusesse. Walesi printsi (või printsessi) tiitli võib inimesele ka anda. Nii näiteks saab Walesi printsessi tiitli Walesi printsi abikaasa. Kui Walesi printsessi tiitel ei ole sünnipärane, võib selle kasutamise õigusest näiteks lahutuse korral ilma jääda.

Praeguse troonipärija, Walesi printsi prints Charlesi abikaasa Camilla otsustas Walesi printsessi tiitlit mitte kasutada, kuna see on tugevalt seotud Charlesi esimese abikaasa Walesi printses Dianaga ning kannab tiitlit Cornwalli hertsoginna , sest prints Charles on ühtlasi Cornwalli hertsog.

Walesi printsi või printsessi poole pöördutakse «Teie Kuninglik Kõrgus» (Your Royal Highness).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles