Ilmaränduri film toob vaatajateni Indoneesia transseksuaalid

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.wariazone.com

Sel reedel kl 20 linastub ajakeskuses dokumentaalfilm «Wariazone». Filmisõbrad saavad kohtuda ka autoritega Kiwa ja Terje Toomistuga.


Paidest pärit maailmarändur Terje Toomistu iseloomustas filmi järgnevalt: dokumentaalfilm «Wariazone» käsitleb transsoolisuse fenomeni Indoneesias, sooidentiteedi ja vabaduse seoseid ning esitab küsimusi moraali politiseerumisest.

Kunstsõnaga tähistatav waria (wanita, naine + pria, mees), mees-naiseks transseksuaal, on maailma suurima moslemikogukonnaga riigi kultuurimustrites tuntud nähtus. Waria, keda kohalikus kontekstis kirjeldatakse sageli kui meheliku ja naiseliku kombinatsiooni, kolmandat sugu või mehe kehasse sündinud naise hinge, osutab mitmetele postkoloniaalse situatsiooni probleemidele. Traditsiooniliselt on soolise identiteedi variatsioone peetud paljudes Indoneesia kultuurides pühaks, kuid tänaseks on wariad kandunud õigusteta tsooni ühiskonna äärealal.
Film kestab 74 minutit. (JT)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles