Meediamogul Rupert Murdochit saadavad maailmas skandaalid

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margit Randmäe

Suurbritannias levivat ajakirjanduse häkkimisskandaali on nimetatud ka meediamogul Rupert Murdochi Water­gate’iks, segaste ja kõmuliste sündmuste keskmes on ärimees olnud varemgi.

Kuulsuste telefonidesse häkkinud ja sealt andmeid varastanud Briti tabloid News of the World ilmus pühapäeval viimast korda. Sellega meediamoguli probleemid Suurbritannias aga ei piirdu, sest reklaamiandjate boikott ähvardab ka Murdochi News Corporationi teisi väljaandeid, samuti võib takistada telekanali BSkyB ülevõtmist.

Ajakirja Foreign Policy võrguväljaanne tegi kokkuvõtte Murdochi eelmistest skandaalidest maailma eri nurkades.

Austraalia
Austraalia päritolu Murdochi meediaimpeerium sai alguse 1952. aastal, kui ta sai oma isalt päranduseks kaks Adelaide’i kohalikku ajalehte. Praegu hoiab ta Austraalias enda käes kümmekonda riigi suuremat ajalehte ja ärimehega kohtumist peetakse kohustuslikuks igale ametisse astuvale peaministrile.

Murdoch on toetanud vahelduva eduga mõlemat suurt erakonda ja kriitikud nimetavad Austraalia poliitilist olukorda tihti «murdokraatiaks». See tähendab, et sealsetel poliitikutel on valik, kas varustada Murdochi väljaandeid pidevalt esilehevääriliste uudistega või võtta selle asemel vastu samade lehtede karm kriitika ja kõmulood.

Itaalia
1990. aastatel oli Murdoch sage külaline meediaärimehe ja praeguse Itaalia peaministri Silvio Berlusconi villades. Kui aga Murdoch ka Itaalia turule tuli, jäid uued kutsed tulemata.

Berlusconi on tänu oma firmale Mediaset ja peaministrina tema võimu alla kuulunud riigimeediale saanud nautida pea täielikku kontrolli Itaalia meedia üle. 2000. aastate alguses asus Murdochi Sky Italia seda võimu aga tõsiselt ohustama.

Berlusconi on oma äri- ja seksiskandaalidega hambus olnud ka Murdochi Briti ajalehtedel ja Itaalia peaminister on siin näinud ka isikliku vimma väljaelamist.
Enne Sky Italiaga turule tulemist pidas Murdoch läbirääkimisi ka Berlusconi Mediaseti ostmiseks, kuid kaks kanget ei suutnud hinnas kokku leppida.

Hiina
Hiina tohutul turul on üritanud läbi lüüa mitmed suurkorporatsioonid, ühe jõulisemana just News Corporation. 1993. aastal pärast pea miljardi dollari eest Hongkongi satelliitkanali ostmist pidas Murdoch uhkustava kõne sellest, kuidas moodne meedia maailmas totalitaarseid riigikordi murda suudab.

Vastutasuks keelasid Hiina võimud riigis satelliitantennide kasutamise ja tõrjusid kõik Murdochi katsed isiklikult vabandada. Keeld kestis kokku ligi neli aastat.

Murdoch proovis Hiina turul õnne hiljemgi, nüüd juba hoolikamalt, kohalikke sidemeid sõlmides ja Hiina võime pahandada võivaid teemasid oma telekanalites vältides, kuid andis eelmisel aastal lõpuks alla. Ta müüs oma kolm telekanalit ja loobus Hiina meediaturu vallutamise katsetest.

India
Hoopis paremini läheb Murdochil Indias, kus tema kanal Star Plus on riigi viiekümne vaadatuma telesaate edetabelis lausa 45 saatega. Varasematel aastatel on aga sekeldusi ette tulnud ka seal – näiteks pidi telekanal Star News 2003. aastal vahepeal igal nädalal uue edastusloa taotlema. India kohus andis 1995. ja 1998. aastal välja ka meediamoguli arreteerimiskäsu, põhjuseks jutusaate külalise keelekasutus ning kanalis näidatud filmid, mis olevat olnud liialt vulgaarsed ja sisutud.

Fidži
2006. aastal riigipöördega võimule tulnud armeejuht Frank Bainimarama nõudis riigi ajalehtedelt, nende hulgas Murdochi Fiji Timesilt, et need võimaldaksid enne ilmumist sõjaväel lehe sisu kontrollida.

Times eelistas kontrollile ilmumise ajutist lõpetamist ja valitsus lubas lehel varsti sõltumatult edasi tegutseda. Poolteist aastat hiljem saadeti aga ajalehe väljaandja Evan Hannah riigist välja. Pärast 2010. aastal vastu võetud seadust, mille järgi peavad kõik Fidži ajalehed olema 90 protsendi ulatuses kohalikus omandis, oli News Corporation sunnitud lehe müüma ja riigist taanduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles