Teismeline paranes marutõvest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereimeja-nahkhiire hammustuse tõttu marutõve saanud teismeline paranes haigusest
Vereimeja-nahkhiire hammustuse tõttu marutõve saanud teismeline paranes haigusest Foto: AFP / Scanpix

Brasiilias Pernambuco osariigis paranes 15-aastane poiss marutõvest, olles sellega maailmas üks väheseid, kes sellest haigusest on jagu saanud.

Poissi hammustas marutõve viirust kandnud vereimeja-nahkhiir, kirjutab  Reuters.

Last raviti üle kuu aja Oswaldo Cruzi ülikooli haiglas  marutõveviiruse ravimite, rahustite ja süstitavate tuimastite abil. Arstide sõnul laps paranes, kuid nad ei välistanud, et tulevikus võib tal motoorikaga probleeme olla.

Brasiilia tervishoiuministeeriumi andmetel on see seal riigis kolmas juhtum, kus marutõve saanud inimene sellest ohtlikust haigusest paraneb.

Meditsiinikomisjon algatas poisi juhtumi uurimise, kuna selgus, et lapsele ei tehtud kohe pärast nahkhiire käest hammustada saamist marutõvevastast süsti.

Poissi ravinud arstid plaanivad juhtumit kajastada tuntud meditsiiniväljaannetes.

Brasiilias on käimas ka marutõve vastane kampaania, milles koduloomade omanikke kutsutakse üles loomadele marutõvesüsti tegema.

Lõuna-Ameerika suurimas riigis Brasiilias on marutõve juhtumite arv hakanud vähenema. 2005. aastal oli 44 nakatumist, 2006. aastal üheksa ja möödunud aastal ainult üks.

Marutõbi ehk hüdrofoobia  on kodu- ja metsloomade ning inimese  äge eluohtlik viirushaigus, mida tekitab närvisüsteemi kahjustav Lyssavirus.

Nakkus kandub edasi peamiselt  haige looma sülje sattumisel  haavale või limaskestale. Nakatumise kahtluse korral süstitakse marutõvevastast vaktsiini või seerumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles