Seitsmest sai kaheksa

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Potteri saaga jõudis viimase filmini.
Harry Potteri saaga jõudis viimase filmini. Foto: promo

„Harry Potter ja surma vägised – osa 2”
Osades Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes.
Lavastanud David Yates.
2 tundi ja 10 minutit.
Hinnang: väga hea.
Vaata kinode kavasid siit.
 

Ilmselt ei tule see enam uudisena, et „Harry Potter” on kõige edukam filmisari kinokunsti ajaloos. Kaheksa filmi, mis on suurtel ekraanidel kogunud üle seitsme miljardi dollari, vidinate müügist saadut tulust rääkimata, on igasuguste standardite kohaselt muljetavaldav saavutus, mida teistel vaevalt korrata õnnestub.

Viimane, äsja maailmas linastunud linateos „Harry Potter ja surma vägised - osa kaks” mingeid kahtlusi sarja staatuse suhtes tekitada ei suuda. Pigem hajutab neid ja kinnistab väikese võlurpoisi tugevamalt rekorditeraamatutesse.

Saaga seitsmendal raamatul põhineva filmi teine osa jätkub sealt, kus esimene katkes. Mustad võlurid on endiselt võimul ja Harry Potter (Daniel Radcliffe) nende eest jooksus. Peapahalane lord Voldemort (Ralph Fiennes) näib tugevamana kui eales varem, mistõttu paistab inimkonna tulevik tumedamast tumedam.

Rasketest tagasilöökidest ja kesistest väljavaadetest hoolimata ei kavatse enam-vähem täiskasvanuks saanud võluripoiss niisama lihtsalt alla anda. Koos ustavate sõprade Roni (Rupert Grint) ja Hermione’i (Emma Watson) ning märgatavalt kahanenud ridadega Fööniksi Ordu alles jäänud liikmetega jätkab ta verikätkite, millesse on talletatud tema-kelle-nime-ei-nimetata kurja hinge tükid, otsimist ja hävitamist.

Võlukunsti suurima vastasseisu viimane vaatus leiab aset Sigatüüka koolis, kus see kunagi ammu alguse sai.

Kuigi viimase „Harry Potteri” kaheks jagamine oli igas mõttes täiusliku adaptsiooni saavutamiseks ainuvõimalik tee, leidus sellel ideel vastaseid. Enamik vastaste hulgast pelgas, et lugu hakkab selle tulemusel venima ja ajavahe, mis linateoseid eraldab, kahandab publiku huvi nende vastu. Läks vastupidi.

Kõigi aegade edukaima sarja viimane osa on täpselt selline, nagu see olema peab – nii visuaalselt kui sisuliselt muljetavaldav, kohati eepiline ja kohati personaalne, rõõmus ning nukker. Peaaegu täiuslik lõpp. Kümnendi kestnud teekond on viimaks läbi saanud.

Karm, aga õiglane, peaaegu nagu elu ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles