Arheoloog: Tutanhamoni «kroonijuveelid» varastati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Tutanhamoni kuldne surimask
Vaarao Tutanhamoni kuldne surimask Foto: Wikipedia.org

Egiptuse arheoloogi Salima Ikrami sõnul varastati  millalgi Teise maailmasõja perioodil Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni «kroonijuveelid».

Ikrami kinnitusel varastati Tutanhamonilt lisaks peenisele ka tema kehale kleebitud vääriskivid, kirjutab The Sun.

Kairo ülikoolis töötav Ikram uuris vaarao Tutanhamonist 1926. aastal tehtud röntgenülesvõtteid ja võrdles neid 1968. aastal tehtud ülesvõtetega.

«Avastasin, et kui 1920. aastatel tehtud röntgenfotodel on vaaraol peenis alles, siis 1960. aastate omadel seda enam näha pole,» selgitas arheoloog.

Arheoloogi arvates või vaarao peenis kaduma minna Teise maailmasõja ajal, mil Egiptuse arheoloogiaväärtusi ei valvatud.  

«Arvan, et mõned egiptlased kasutasid sõjaolukorda ära ja varastasid vaarao ihuliikme. Egiptlased tavaliselt jahvatavad muumiad pulbriks ja segavad seda pulbrit veega. Muumia genitaalid tehti samuti pulbriks ning kohalike uskumuste kohaselt võidi seda potentsiravimina kasutada,» ütles arheoloog.

Arheoloog ei välistanud, et Tutanhamoni «kroonijuveelid» võisid huvi pakkuda ka Põhja-Aafrikas sõdinud Saksa või Briti armee sõduritele.

Briti arheoloog Howard Carter avastas vaarao Tutanhamoni matmispaiga 1922. aastal Kuningate orust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles