Leigo Järvemuusika toob nii üllatuslikke kui tuntud kooslusi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leigo järvemuusikafestivali kontsert aastal 2009
Leigo järvemuusikafestivali kontsert aastal 2009 Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Reedel ja laupäeval toimuva 14. Leigo järvemuusikafestivali avapäeva keskne sündmus on vendade Urbide ainulaadne kontsert «Hingelele», kus nende lood tulevad esmakordselt esitusele kammerorkestri arranžeeringus.

Leigo loodusmaastikel astuvad Urbid rahva ette orkestri ja sõpradega.

Festivali avab Toomas Rulli projekt «Eesti hääled», kus tema kirjutatud muusikat esitavad Eesti paremikku kuuluvad jazzmuusikud ning isikupärased ja koloriitse häälega tuntud Eesti lauljad: Hedvig Hanson, Jarek Kasar, Sofia Rubina ja Kadri Voorand.

Avapäeva lõpetab Norra trompetimängija, helilooja ja produtsent Nils Petter Molvaer, kes eri muusikastiile kombineerides pälvinud rahvusvahelist tuntust. Küllap mäletavadki nii mõnedki tema 2005. aastal toimunud etteastet Leigol. Kuus aastat hiljem on mees tagasi, tehes seda, mida ta kõige paremini oskab – maalides Leigo maastike vahele ühe teise maastiku, kasutades selleks paletti helidest ja rütmidest.

Laupäevase klassikapäeva avavad Martin Kuuskmann (fagott), Maarika Järvi (flööt), Ivry Gitlis (viiul, Prantsusmaa/Iisrael) ja Marko Martin (klaver) ning kammerorkester.

Kuuskmanni peetakse üheks maailma parimaks fagotimängijaks, kellega koosmusitseerimine ja plaadistamine teeb au igale muusikule ja artistile. Tema ampluaa ulatub kammermuusikast nüüdismuusika ja jazzini.

Neile järgneb Pihkva filharmoonia sümfooniaorkester Maria Teatri solistide Jekaterina Šimanovitši ja Vladislav Sulimskiga.

Klassikapäeva ilmestab taas kord Neeme Järvi ning tema suveakadeemia lõppkontsert, kus rahva ette astuvad tulevased maailma tippdirigendid.

Üle-Eestiline noorte sümfooniorkester Neeme Järvi juhendamisel on Leigo klassikapäeva «majabänd». Orkestri kunstiline juht ja eestvedaja on Jüri-Ruut Kangur. Leigol kõlab kava «Strauss Peterburis», mille on kokku pannud Neeme Järvi ning milles sisalduvad heliteosed on sündinud paljuski tänu sellele, et Johann Strauss käis aastakümneid Peterburis esinemas.

Maestro Järvi dirigeerib järvemuusikafestivali finaalis ka Beethoveni 7. sümfooniat, mida noorte sümfooniaorkester esitab. Muusikat saadab Leigole iseloomulik tuleetendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles