Gildipäevad täidavad linna käsitööga

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarja-Magdaleena gild.
Maarja-Magdaleena gild. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Reedel ja laupäeval, 5.-6. augustil toimuvad Pärnus 14. gildipäevad, mida korraldab Pärnu Maarja-Magdaleena gild.

Kahe päeva jooksul täitub Rüütli tänav ja Punase torni juurde jääv ala kauplejatega, kes oma tehtud ja kohalikku käsitööd pakuvad.

Maarja-Magdaleena gildi perenaise Herdis Elmendi sõnade järgi on käsitöölisi-toitlustajaid oodata kokku üle saja, rohkem Pärnu kesklinn lihtsalt ei mahuta. Külalisi oma kaubaga on oodata Soomest, Lätist ja Gruusiastki.

Elmendi ütlust mööda on kauplejad sel aastal väga hoolikalt valitud ja neile on kehtinud ranged nõuded, seega saab tänavatel osta vaid parimat käsitööd.

Mõni käsitööline pakub töötoa võimalust, nii et soovijad võivad endale ise midagi valmistada. Samuti töötab Punane torn, kus saab kätt proovida näiteks kuuma klaasiga meisterdamises. “Avatud on gildimaja ja mõni meie meister jääb oma ruumidesse, seega võib siiagi vaatama tulla,” rääkis Elmend.

Tänavuste gildipäevade juures on oluline see, et juba tuntust kogunud taluturgu peetakse Steineri aias suisa kahel päeval. Reedel on hoidiste päev ja laupäeval õpetavad meistrid, kuidas ise juuretisest leiba küpsetada.

Taluturu kõrval ehk Steineri aia laval esinevad mõlemal päeval rahvuslikud kollektiivid. “Valitud esinejad sobivad meie põhiliiniga. Paljud on meie head sõbrad ja meie püüame neid tutvustada. Põhinumber on meie enda muusikakamber ja seega saavad laval kätt harjutada noored muusikud, kes muidu võib-olla ei julge esinema minna,” selgitab Elmend, millest on lähtutud esinejate valikul.

Vaatama-kauplema oodatakse korraldajate sõnutsi inimesi, kes oskavad hinnata ehtsat käsitööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles